Beton és design találkozása

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a Nick Art & Design Galériával együttműködve egy olyan kiállítást valósított meg Pécsett a Nick-udvarban, ahol betonból készült vagy betonnal kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat mutattak be.

A 2014 szeptember elejétől október közepéig tartó, A Beton Arcai elnevezésű kiállítás célja az volt, hogy megmutassa a beton felhasználhatóságának sokszínűségét. A betonról sokszor csak a panelrengetegek jutnak eszünkbe, vagy egyhangú és élettelen felületek. Egyre többször találkozhatunk viszont olyan építészeti megoldásokkal is, melyek azt bizonyítják, hogy ebből az anyagból is lehet izgalmas, tartalmas és időtálló felületeket alkotni. Egyre több képzőművész közelít a betonhoz új szemléletmóddal, hogy egyedi, akár meglepő alkotásokat hozzon létre: betonból készült szobrokat, használati tárgyakat, ékszereket – melyek a Beton Arcai kiállításon is láthatóak voltak.

A kiállítással kapcsolatosan érdekességként említhető, hogy az országos Design Hét pécsi állomása volt 2014. október 3. és október 11. között. Ennek apropóján a LAFARGE szakmai napot is szervezett a Nick-udvarban, ahol a betonnal kapcsolatos előadások és kerekasztal beszélgetés zajlottak. A cél az volt, hogy olyan program valósuljon meg, ahol a betonnal foglalkozó legkülönfélébb szakemberek kezdhetnek párbeszédet és közösen alakíthatják a betonról kialakuló képet.

 

A szakmai nap tartalmasra sikerült és a kiállítás is igen népszerűnek bizonyult: a látogatók száma több ezres nagyságrendű volt. Pécsett ez volt az első olyan – remélhetőleg hagyományt teremtő – kiállítás, amely a betonnal foglalkozó művészeket együtt sorakoztatta fel. További képek a kiállításról a Nick Art & Design Galéria facebook oldalán találhatók.