Előadások a Plébánia szervezésében

2012. augusztus 28-án 16 órától került megrendezésre a TÁMOP 5.5.1.B-11/2 „Családi közösségi programok és szolgáltatások fejlesztése a Királyegyháza Római Katolikus Plébánia szervezésében” programsorozat keretén belül a második előadásunkra a Királyegyházai Általános Iskola földszinti aulájában.

Az előadás címe: "Milyen az én iskolám?"

Az előadás megtartására Heller Alajosnét (a SZONEK Főigazgatója) és Palkó Ottót (A Királyegyházai Általános Iskola Igazgatója) kértük fel. Az előadást nem az előadók kezdték el, hanem Konyári Tímea tanárnő. ? azt kérte tőlünk, hogy minden résztvevő írja le három különböző színű ragasztható cédulára, hogy 1) Mi tetszik nekem az iskolánkban?; 2) Mi nem tetszik nekem az iskolánkban?, illetve 3) Mit javasolnék, miben változtasson az iskola?. Miután ezt a jelenlévők leírták, egymás után – egy erre a célra elkészített plakátra (egy lerajzolt fa, gyökereivel, ágaival és lombjával) – felragasztották a kijelölt helyükre, és mindenki elmondhatta, hogy mit miért írt le. Ezek után Heller Alajosné kezdte el mondandóját, amit egy Power Point vetítéssel tett érdekesebbé. Arról beszélt, hogy az iskolánk a SZONEK intézményein belül milyen helyet foglal el létszám és tanerő terén, valamint ezt összehasonlította más iskolák adataival és iskolánk korábbi adataival is. Pozitívumként külön kihangsúlyozta azt, hogy iskolánk új állapotát ügyesen megóvtuk, és azt is, hogy iskolánk nagyon jól gazdálkodik az anyagiakkal, mert nem veszteségesen működik, hanem minden évben profitot termel! Ami fájólag hat mindannyiunkra az az, hogy a gyerekek létszáma minden évben csökken, és hogy kevés a gyerek. Beszéde után szünet következett (amikor minden jelenlévő kedvére fogyaszthatott a friss pogácsákból, aprósüteményekből, ásványvizekből), majd Palkó Ottó igazgató úr vezetésével körbejártuk az iskolát (bemutatva nekünk a termeket és eszközöket). A második előadás abból állt, hogy az igazgató úr a plakátra kitűzött minden egyes dicséretre, kritikára, felvetésre, kommentre, ötletre és véleményre reagált, ezáltal leszűrhette magának minden jelenlévő azt, ami előadásunk címe is volt, hogy vajon "milyen is a mi iskolánk?" Programunk résztvevői apró ajándékot kaptak. Ezt a "gesztust" a plébánia részéről a továbbiakban is szeretnénk alkalmazni előadásaink során.

 

2012. szeptember 11-én 16 órától került sor a harmadik előadásunkra, melynek címe: "Miért jó az óvoda?" volt.

 

Az előadást Györkőné Molnár Judit a SZONEK szentlőrinci óvodájának vezető óvónője tartotta. Első témájában arról beszélt az egybegyűlt hallgatóságnak, hogy a gyermek mikortól érett az óvodára. A gyermeknek szociálisan, pszichésen és kommunikációjában is érettnek kell lennie az óvodai beiratkozáshoz, és megemlítette, hogy a gyermek óvodaérettségéhez hozzátartozik a ruha, cipő, pohár, és a kanál egyedüli használata is. Külön megemlítette, hogy fontos, hogy az anya támasza legyen a gyermekének az "elváláskor". A gyerek családi háttere, érzelmi biztonsága és az otthonról hozott szokásrendszere döntő lehet a későbbi viselkedésre. A gyermek beilleszkedését megkönnyítheti, ha kedvenc játékaikat elhozhatja, továbbá segíthet az óvoda és a család jó kapcsolata és a bizalom kiépítése óvoda és gyerek, valamint szülő és óvoda tekintetében. A szülőknek mindenképpen tartózkodniuk kell attól, hogy "szuper szülőkké" váljanak, akik mindenáron fejleszteni akarják a gyereket és idegen elvárásokat támasztanak a gyerekkel szemben, úgy, hogy nem veszik tekintetbe a gyerek életkori sajátosságait. Fontos, hogy a gyermeket fogadjuk el olyannak, amilyen, és ne neveljük őket "könyvből"! Második nagyobb témaként az óvónő beszélt az óvoda szerepéről a gyermek életében. Nagyon fontos itt leszögezni azt, hogy a kisgyerek életében ezek az évek élményekkel és felfedezéssekkel teli időszakot jelentenek! A környezet cselekvésre, tapasztalásra és utánzásra ad lehetőséget. A gyermeket mindig önmagához viszonyítsuk, és hagyjunk teret a szabad játéknak, ami fejlesztő hatású lehet. A legfontosabb mindig a gyerek legyen! "Az óvodai élet megszervezésének elveinél" a következő pontokat említette meg: napirend, étkezés, alvás, játékidő, önkiszolgálás, fejlődés nyomon követése, fejlődés jellemzői óvodáskor végére. "Az óvodai élet tevékenységformái" közül ki lett emelve a mese és vers fontos szerepe; a rajzolás-mintázás-kézimunka; a külsővilág tevékenység megismerése; az ének és a mozgás. Miután az óvónő ezeket elmondta, tartottunk egy szünetet (ami alatt lehetőség volt finom ropogós pogácsákat és süteményeket elfogyasztani, "szomjat oltani" és beszélgetni.) A szünet után kérdéseket lehetett feltenni. A kérdésekre adott válaszokból megtudhattuk azt is többek között, hogy 5 éves kortól kötelező Magyarországon minden gyermeknek az ovi legalább napi 4 órában, és hogy legalább 8 gyerek kell ahhoz, hogy óvodai csoportot lehessen elindítani. Az előadást azzal zárta Györkőné Molnár Judit, hogy levetítette nekünk dr. Vekerdy Tamás: "Óvodaérettségtől az iskolakezdésig" című előadását, amit az interneten lehet megkeresni és megtekinteni. Végezetül szeretném még egyszer megköszönni a óvónőnek, hogy elvállalta az előadás megtartását (ami mindannyiunknak nagyon tetszett, hiszen számtalan új információt tudtunk meg "a legkisebbek világáról"), és minden megjelent érdeklődőnek pedig az érdeklődést, kérdéseiket és hozzászólásaikat.

 

Munkaügyi tréning és tanácsadások 

 

A 2012. október 2-ai előadást követően a családokat támogató gyakorlati szolgáltatásaink keretében a családi élettel és a gyermekneveléssel összefüggő kérdésekben fogunk tanácsadásokat szervezni gyermekpszichológus, családterapeuta, gyermekorvos és védőnő közreműködésével. A gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő képzések és szolgáltatások keretében komplex munkaügyi tréninget szervezünk: pályaválasztás, pályamódosítás, önérvényesítés, praktikus munkajogi ismeretek témájában. Szeretettel várunk minden jelentkezőt, érdeklődőt a konyaritimea@gmail.com címen, a 36/30-952-29-87 telefonszámon, illetve személyesen is Konyári Tímea és jómagam.