Újabb projektek Királyegyházán

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. által harmadszorra meghirdetett LAFARGE Közösségi Érték Program pályázati ciklusa eredményesen zárult: ezúttal 15, helyi projektötlet magvalósulásához járulnak hozzá a 2019-es év második felében.

A Királyegyházai Cementgyár – a cég szellemiségének megfelelően – a program által elsősorban a fenntartható, fejlesztő célú közösségi tevékenységek megvalósulását kívánja támogatni. Ennek megfelelően a szervezők olyan helyi közösségek igényeire alapuló építő programokat vártak, amelyek a településen élők összetartozását, együttműködését erősítik. Továbbá kiemelt szempont volt, hogy a pályázat az alábbi tématerületek valamelyike mentén valósuljon meg: oktatás, képességfejlesztés, egészségmegőrzés, helyi közösségi élet előmozdítása, környezetvédelem, helyi közösségeket támogató infrastruktúra fejlesztése.

A pályázatok értékelése során előnyben részesültek a közösség fejlesztésére irányuló, hosszabb távon fennmaradó hatású tevékenységek. A megvalósítani kívánt ötlet kapcsán elvárás volt a bírálóktól, hogy a helyi közösség tagjaival együtt került megtervezésre valamint együtt gondoskodnak a projekt végrehajtásáról. A tavaszi pályázati időszakban összesen 21 érvényes projektet nyújtottak be a környező települések civil szervezetei. A LAFARGE Közösségi Érték Program Társadalmi Tanácsa a szakmai bírálók értékelését figyelembe véve tizenöt projektötletet választott ki, amelyek megvalósítása négy települést érint. Ezek megvalósulását összesen több mint 4 millió forint értékben támogatják a szervezők.

A nyertes pályázatok közül három királyegyházai projekt, amelyek az elnyerhető támogatási összeg több mint egy harmadát teszik ki. A Társadalmi Tanács döntése értelmében Királyegyházán az év második felében ismételten a gyerekek fejlődését, jólétét szolgáló fejlesztések valósulhatnak meg. Ennek keretében valósulhat meg a nyári tábor, az ősszel biztosított lesz a helyi iskolában a birkózó szakkör, valamint a hagyományos jótékonysági futóverseny is támogatást kapott.

Királyegyháza civil szervezetei korábban is sikeresen pályáztak. A Mozdulj Magadért Egyesület is a LAFARGE Közösségi Érték Programon nyert támogatást, amely segítségével a tavasszal egy biciklitárolót alakított ki a Királyegyházai Általános Iskolában.

A Királyegyházai Cementgyár célja, hogy hosszú távon együtt tudjon működni a közvetlen környezetében élőkkel, segítse a helyi kezdeményezések megvalósulását. Ennek érdekében 2019 őszén ismételten kiírja a LAFARGE Közösségi Érték Program pályázatát, amelyre olyan projektötleteket várnak, amelyek a 2020-as év során fognak megvalósulni. A pályázati felhívás várhatóan 2019. október elején lesz közzétéve a www.lafarge.hu honlapon.