Imádjuk a lovakat!

A tanév elején két tanárunk, Timi néni és Cili néni felvetett egy nagyon jó ötletet. Az ötlet az volt, hogy minden 7. és 8. osztályos tanulónak lehetősége legyen a lovaglásra. Mi nagyon örültünk ennek a hírnek, és bíztunk benne, hogy sikerül megvalósítaniuk.

Egy hét múlva megkaptuk a fantasztikus hírt, hogy októberben elkezdjük a lovaglást. Ennek minden tanuló nagyon örült. Négy 8. osztályos, kilenc 7. osztályos és három 5. osztályos tanuló vesz részt jelenleg a lovagláson, melynek költségeit a Közalapítvány állja.

Kiss Cecília tanárnőnk lovasoktatói végzettséggel is rendelkezik, így az ő irányításával, szakkör keretében járunk hetente a Bükkösd Szentdomján 1. szám alatt található Lovarda Light Hagyományteremtő Lovas Sportegyesülethez lovagolni. Az iskolából a tanítási órák után kisbusszal szállítanak minket oda és a foglalkozás után haza. A lovarda már 21 éve foglakozik lovas oktatással, jelenleg húsz arab félvér lovuk van. Az oktató Szabó Zoltán, felesége pedig Szabóné Skriván Anna, Ani, aki minden kedden teával, és ha ünnep van, ajándékkal szokott minket fogadni. Az oktatáson segédkezik Cili néni és Szabó Mihály, Misu is, aki az oktató fia.

Az oktatás elején megtisztítjuk, majd megitatjuk és felnyergeljük a lovakat. Ha ezzel kész vagyunk, akkor felsétálunk a lovardába. Ha felértünk, barátkozós játékot játszunk: megsimogatjuk, megnyugtatjuk a lovakat, beszélünk hozzájuk. Utána pedig bemelegítjük őket. Csak ezután ülünk fel a lóra, elkezdünk osztályban lovagolni, először lépésben, aztán könnyűügetésben, vagy tanügetésben. Már labdáztunk és tornáztunk is lóháton, de azt is tervezik az oktatók, hogy hamarosan kivisznek minket terepre. Nagyon várjuk már, hogy kimenjünk. Sok vidám és kedves pillanatunk van a lovaglásról. Imádunk lovagolni, és a lovakat is nagyon szeretjük, mert érdekesek.  Köszönjük szépen ezt a lehetőséget!

A cikk a 2016. április 4-8. között megrendezésre került Digitális Témahét programja keretében készült. Szerzői 7-8. osztályos tanulók.