Betonkenu verseny

2017-ben is megrendezték a betonból öntött kenuk versenyét a Dunán, ahol a LAFARGE olimpiai bajnokkal megerősített sárkányhajó csapata 5. helyezést ért el.

 

Idén hatodik alkalommal szervezték meg a MAPEI Betonkenu Kupát Budapesten. Június 24-én 15 csapat, köztük a pécsi, a győri, debreceni, a kolozsvári és a prágai egyetem hallgatói, valamint építőanyag ipari cégek versenyeztek a dunai Lágymányosi öbölben.

 

A betonkenu kupa mára igazi közösségi esemény, ahol az építőanyag ipar meghatározó szereplői és a leendő építőmérnökök, építészek mérhetik össze tudásukat. A LAFARGE örömmel vesz részt ennek a sok szempontból is generációs szakmai találkozónak a támogatásában.” – mondta Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Marketing kommunikációs vezetője, a kupa zsűritagja.

 

A VI. MAPEI Betonkenu Kupán nemcsak a távok és azok időeredményei, hanem a betonkenu minősége, súlya, és a résztvevők verseny köré szervezett csapataktivitása is mérvadó volt. A már hagyománnyá vált júniusi találkozón főszerepet kaptak a betonból készült hidak is: töréspróba alapján kerül ki a legnagyobb teherbírású modell, amelynek eredménye részét képezi az összesített helyezésnek. A magyar betonkenu bajnokság szakmai programja mellett népszerű volt a sárkányhajó verseny is, ahol a LAFARGE csapata a Cefet Remek Hajósok evezőseivel azonos idővel került a B döntőbe, ahol őket megelőzve végül 13 csapatból az 5. helyet szerezte meg.

 

Külföldön is helyt állt a LAFARGE cementből készült betonkenu. A győri Széchenyi Egyetem, a SZEnavis csapata, első magyar résztvevőként indult a Kölnben kétévente megrendezett Német Betonkenu Regattán. A frühlingsee-i versenypályán június 9-11. között szervezett eseményen tíz ország 51 egyeteme, összesen 74 hajó, 120 csapattal vett részt. A SZEnavis csapat tagjaként férfi evezős számban 72 párosból a 11. helyen végzett a Baranyai Gusztáv és Király Dániel építőmérnök hallgatókból álló páros.

 

Régi szerelemünk a betonkenu-készítés, amely nemcsak műszaki kihívás, de kiváló közösségi élmény is. Különösen büszke vagyok a kiváló eredményünkre.” – mondta az eseményről Pollak András, a kétszeres magyar bajnok SZEnavis csapat vezetője. A jó helyezést elérő győri kenu 5,1 m hosszú, 81,3 kg súlyú, 5mm falvastagságú, az előírásoknak megfelelő kivehető légrekeszekkel, LAFARGE Fekete (CEM I 42,5 N) cementből készült.