Kalandos gyermeknap

Ahogyan arról már a Helyzet májusi számában is említést tettünk, 2015. május 29-én rendhagyó módon ünnepeltük az idei gyermeknapot. Célunk volt, hogy mindenki nagyon vidám, szórakoztató nap részese legyen, melynek során fejlesztjük a környezettudatos magatartás kialakítását, és maradandó közösségi élményt szerzünk gyermekeinknek.

Nagy örömünkre szolgált, hogy több helyi civil szervezet is egyetértett céljainkkal, és segítségünkre sietetve további színes ötletekkel gazdagították a programot. Az akadályverseny főszervezője Hollósi Richárd volt, akinek ezúton is köszönjük precíz szervező tevékenységét, keativitását, különösen a bónusz feladatok megalkotásában, melyek során napkollektor, vízi- és szélerőmű maketteket állítottak össze és működtettek a gyerekek. Köszönjük volt tanítványainknak, hogy sokan eljöttek és dolgoztak velünk, voltak, akik a csapatokkal együtt haladtak végig a pályán, és voltak mások, akik egy-egy akadálynál segítettek. Azért is üdvös ez a fajta együttműködés, mert így a Közalapítvány lehetővé tudja tenni a középiskolás diákoknak a közösségi szolgálat teljesítését, ennek érdekében jelenleg három középiskolával (két pécsivel és egy szentlőrincivel) kötöttünk megállapodást. A gyerekek tevékenyen vehetnek részt a különböző közösségi rendezvények előkészítésében, szervezésében és bonyolításában, természetesen a helyszínek berendezésében és bontásában, valamint a takarításban is, a megállapodásoknak megfelelő óraszámban. A jövőben egyre nagyobb mértékben számítunk rájuk.

A gyerekeknek ezen napon nem a megszokott osztálykeretekben kellett a feladatokat megoldani, hanem sorsolással vegyes csapatokat hoztunk létre, melyekben az elsőtől a nyolcadik osztályig minden évfolyamból szerepeltek. Az akadályverseny során a csapatok először is nevet kerestek önmaguknak, zászlót, menetlevelet készítettek és csatakiáltást írtak. Az iskola teraszáról indultak, és ide is érkeztek vissza, de a további helyszíneket igyekeztünk az iskolán kívüli területekre helyezni.  Természetesen végig figyelemmel kísértük a csapatok vonulását, viselkedését.  A különböző szervezetek saját profiljuknak megfelelő feladványokkal várták diákjainkat, így a Lovas Klub tagjai azt mérték fel, ki mennyire jól tud lovagolni, a Királyegyháza SE a gólokat számolta a kapura rúgások során.  A LAFARGE Cement Magyarország Kft. önkéntesei játékos környezetvédelmi feladatokkal készültek, a Nyugdíjas Klubban pedig palacsintasütésben kellett bizonyítani. A rendőr bácsik természetesen a közlekedési ismeretekre voltak kíváncsiak, a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók pedig vizes feladatokkal hívták fel a figyelmet a tüzes balesetek megelőzésére. A Szülői Közösség lelkes tagjai a játszótéren, Pintér Tibor testnevelő pedig a konditeremben késztette mozgásra a csemetéket. Mindeközben a legkisebbek, az óvodások a légvárban és a kötélpályán tették próbára magukat. A Közalapítvány és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. támogatásának köszönhetően a szülői közösség ajándékcsomagokkal és jégkrémmel is meglepte az ünnepelteket, a gyermekeket.

További részletek a Galériában!