Életút és pályatervezés

2013 novemberében került megrendezésre a TÁMOP 5.5.1.B-11/2 „Családi közösségi programok és szolgáltatások fejlesztése a Királyegyháza Római Katolikus Plébánia szervezésében” programsorozat keretén belüli újabb előadásunkra, "Tanácsadás a családi élettel, gyermekneveléssel összefüggő kérdésekben" címmel, a Királyegyházai Általános Iskola földszinti aulájában.

Az előadás megtartására Káplár Mátyás pszichológust kértük fel, aki idén már a második előadását tartotta meg településünkön.

 

Első témájában az "Életút és pályatervezés"-ről beszélt nekünk a pszichológus. Szóba hozta, hogy ez azért is egy fontos téma, mert sajnos sok fiatal nem tudja, hogy mit akar, ráadásul ehhez még a társadalmi ráhatás, a megélhetés és a szülők véleményei is hozzáadódnak, amelyek még nehezebbé teszik a döntését. A lehetőségeinket meghatározzák az érdeklődéseink, a személyes kompetenciáink és a céljaink. A célmeghatározással kapcsolatban elmondta, hogy a gyerek vágyaiból kell kiindulni, és engedni kell, hogy ő maga tervezzen életutat magának.

 

Hallhattunk a készségek fejlesztéséről, segítéséről és a felnőtt életre való előkészületről. Ennek kapcsán szóba került a pszichológiai funkció (pl.: érzelmi stabilitás, szükségletek, temperamentum, értékek, intelligencia, viselkedési tendenciák), a szociális funkció (pl.: adaptív viselkedés, szociális-interperszonális készségek, a független életre való készség, higiénia), az akadémiai funkció (pl.: nyelv, olvasás), a fizikai funkció (pl.: látás, hallás, egészség, erő, kézügyesség, tűrőképesség), és a foglalkozási funkció (pl.: munkához való hozzáállás, alkalmasság) fontossága. Elmondta, hogy a különböző életkorokban más-más pályaválasztási feladata legyen a gyereknek, hiszen ahogyan nő és fejlődik, úgy alakulnak majd ki a céljai, az érdeklődése is változik.

 

Utolsó témájában, "Meddig fogjuk a gyermek kezét?", arról beszélt, hogy fontos kialakíttatnunk a gyerekben a megfelelő felelősséget, hiszen ha a felelősséget elvesszük tőle, akkor nem képes az önálló, felnőtt életre. Az előadás végén alakalom nyílt egy kötetlen beszélgetésre a pszichológussal, üdítő és aprósütemények elfogyasztása mellett.