Sokszínű fugaformák

Nemcsak felhasználni, hanem alkotni! Így fogalmazható meg a Murexin Kft. és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. közös design tervpályázata, amelyet az építőanyagok újszerű felhasználási lehetősége ihletett. A kreatív gondolkodást és a művészi megoldásokat ötvöző pályázat legjobbjait díjazták.

A pályázatot 2018-ban első alkalommal írta ki a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Murexin Építőanyaggyártó és Kereskedelmi Kft. A design pályázat célja, hogy olyan alkotások szülessenek, amelyek a termék eladáshelyi megjelenését, bemutatását támogatják, miközben design tárgyként is funkcionálnak.

Hogyan látják termékeinket mások? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennünk. Egy különleges látásmód mindig hozzá tud tenni a számunkra már megszokott termékekhez, annak bemutatási módjához. Ezért döntöttünk a pályázat kiírása mellett.” – foglalja össze Czili Aladár a Murexin Kft. ügyvezető igazgatója.

A pályázók számos érdekes, olykor meglepő alkotással készültek. A különbözőség mellett azonban egy dologban megegyeztek: az ötletességben! Pontosan ez az, amit a pályázat kiírói szerettek volna: a Murexin FM 60 Prémium Fugázót, mint építőanyagot és annak felhasználását kreatív módon tudják a jövőben bemutatni.

       

A Királyegyházai Cementgyár működése óta elkötelezett az építőanyagok újszerű, design termékként történő felhasználása és a fiatal generációk támogatása mellett. Éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy a tervpályázat kapcsán ezzel a két kiemelt területtel együtt foglalkozhatunk, és új lehetőséget biztosíthatunk a képzőművészek, designerek számára.” – számol be Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. értékesítési és marketing igazgatója.

A szakmai bíráló bizottság több szempont alapján döntött: az egyedi, újszerű megjelenítés mellett a funkcionalitás, azaz a fugázó eladáshelyi bemutatásának megvalósítása is kiemelt szempont volt. A kreatív pályázat fődíját Tóthmátyás Edit, Tóth Zsófia és Molnár Ferenc közös alkotása, a Kalendárium elnevezésű terv kapta. A zsűri egyöntetű véleménye, hogy a benyújtott projektötletek közül ez alkalmas a leginkább a fugázó értékesítésének támogatására és egyúttal egyedi kivitelezésének köszönhetően akár használati tárgyként is funkcionálhat.

A design pályázat további díjazottai: Huszár Fanni és Illés Ákos által készített Cement kirakós, valamint az első helyezett alkotás tervezőinek Cilinder pályázata. Míg az előbbi pályamunkánál a zsűri az anyaghasználatot, addig utóbbinál a design termékként való hasznosítást emelte ki.  A szakmai zsűri Leyer Kornál design tervét különdíjban részesítette, annak kreatív látásmódja, valamint anyaghasználata miatt.