Tájékoztató Királyegyházán

Királyegyháza, Sumony és Gyöngyfa képviselőtestületeinek tagjaival találkozott a LAFARGE Cement Magyarország Kft. vezetősége február 29-én Királyegyházán.

Frédéric Aubet ügyvezető igazgató – Zadravecz Zsófia kommunikációs vezető tolmácsolásában – bemutatta a LAFARGE cégcsoportot, és beszélt a LAFARGE Cement CE Holding GmbH működéséről. Mikita István gyárigazgató a próbaüzem során szerzett tapasztalatokról, a mérési eredményekről tartott részletes tájékoztatót.

Grím Ferenc elmondta, megelégedéssel tölti el, hogy amit annak idején ígértek, lám be is tartották, a gyár üzemelési értékei megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Grímné Hunyadvári Éva kérdésére, hogy a gyár melletti út magánút vagy közút-e, Krutek Norbert beruházási osztályvezető válaszából megtudhattuk, hogy az út mezőgazdasági besorolású közút, amely az önkormányzatok törzsvagyonában szerepel, jelenleg a LAFARGE bérleménye. Tóth Józsefné elmondta, olvasott arról, hogy a szénenergiát alternatív tüzelőanyagra kívánják cserélni. Kérdésére, hogy mit tudhatunk erről, a gyárigazgató azt válaszolta, hogy jelenleg gáz, szén és petrolkoksz fűtőanyagokra van engedélye a gyárnak, de természetesen idővel szeretnének majd váltani, és ahogyan azt eddig is hangsúlyozták, csak olyan alternatív tüzelőanyagokban fognak gondolkodni, amit a környéken élők is el tudnak fogadni.