A hősökre emlékeztünk

A SZONEK Királyegyházai Általános Iskola ötödik osztályos tanulói Toplakné Szummer Marianna tanárnő irányításával készültek irodalmi műsorral az 1848-49-es események felidézése céljából március 14-én tartott ünnepi megemlékezésre.

A nemzeti jelképek felsorakoztatása mellett elhangzottak a március 15-ei ünnepségek elengedhetetlen sorai a Nemzeti dal és a 12 pont is. Gyakran hallom azt a megjegyzést, miszerint már kívülről tudjuk a műsorokat, és azt gondolom, hogy nagyon jó az, hogy létezik néhány olyan vers és történelmi idézet, melyet mindannyian akár együtt is szavalhatnánk, de mindenképp magunkban követhetjük a szereplők hangos előadását. Bízom benne, hogy ezek az apró momentumok is elősegítik a közösséggé érlelődést, nemcsak a szűkebb értelemben, hanem akár a nemzet tekintetében is. A március 15-ei rendezvényekkel természetesen elsősorban tisztelegni kívánunk a magyar múlt hősei előtt, de éppen olyan fontosnak tartom, hogy mutassunk példát a következő nemzedéknek, hiszen gyermekeink tőlünk tanulják az értékeket és azok megbecsülését. Felelősség ez a szülő, a pedagógus és a kisebb közösségek vezetői számára is, olyan felelősség, melyet nem lehet áthárítani idegenekre, kívülállókra. Reménykedem, hogy az ünnepség során elhangzott versek, énekek és zeneszámok; a Himnusz, a Szózat illetve a Bánk bán részlete alatt minden jelenlévő lelkében megpendült a magyarságtudat húrja.

Az ötödikesek mellett a műsorban szerepelt még Papp Zoltánné, a nyugdíjas klub tagja, aki Petőfi Sándor A XIX. század költői című versét adta elő, és mindkét óvodás csoport, akik az óvónők segítségével tanult és készített énekükkel és zászlóikkal színesítették a teret. Kedves gesztus volt a nyugdíjas klub tagjaitól – akik csaknem teljes létszámmal megjelentek –, hogy a szereplőkkel együtt énekelték a Föl-föl vitézek … kezdetű népdalt. Megtisztelte rendezvényünket Heller Alajosné, a SZONEK főigazgatója, Grím Ferenc, Királyegyháza polgármestere, néhány kedves helyi lakos és természetesen az oktatási intézmény tanuló ifjúsága és dolgozói.

 

További részletek a Galériában!