HR vezető: Fenyvesi Eszter

A HR kifejezés jelentése: humán erőforrás, ami az angol ’human resource’ rövidített változata. A HR-es vezetőhöz tartozik minden, ami egy cég működése során a dolgozókkal és azok tevékenységével összefügg, tehát többek között a toborzás, kiválasztás, fejlesztés, motiváció és a bérstruktúra.

 

– A végzettségeidet tekintve igen sokoldalú ember lehetsz. Melyik szakma áll hozzád a legközelebb: az énektanár, a közgazdász vagy a humánszervező?

Tanítani nagyon szerettem az egyetemi gyakorlatokon. Azt gondolom, hogy pedagógusnak lenni nagyon kreatív dolog, de ennek a hivatásnak sajnos a mai társadalmi elfogadottsága nem túl pozitív. Gyerekkoromban szerettem a zenét, ennek következménye az énektanári diplomám, később azonban a választásaimat megfontoltabban irányítottam. Az egyetem után egy évig Angliába mentem nyelvet tanulni, aminek hasznát is vettem, hiszen amikor hazajöttem, a Pécsett akkor induló szívsebészeten a kétnyelvű titkárnői állásra nyertem felvételt. Ezután már azért folytattam a tanulmányaimat, és azért szereztem több diplomát, hogy amit csinálok, azt egyre jobban csináljam.

– Hogyan befolyásolták a döntéseidet a tanulmányaid?

A közgazdasági egyetemet munka mellett végeztem el, és ezzel a képzéssel nyitottam a gazdasági élet felé; egy új szemléletet kaptam, ami nélkül szerintem ma már nem lehet megélni. Ezután szűknek éreztem Pécset, ki akartam próbálni a nagyvárost, ezért három évig Budapesten dolgoztam egy nemzetközi ügyvédi irodában, és akkor kezdtem el tanulni a humánszervezést. Nagyon sok szakmai és elméleti információt sikerült elsajátítanom. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy közben a gyakorlatban is ezzel foglalkoztam. Ott tanultam meg a vállalati szemléletet, hogyan lehet az embereknek gondjukat viselni, és közben a fejlődésükkel, fejlesztésükkel is foglalkozni.

– Mégis visszajöttél Pécsre?

A budapesti élet nem az én világom volt, ide kötött sok minden, a barátok és az akkori kapcsolatom is. A BAT-nál kaptam lehetőséget, és ott a HR-es vonalon végigjártam a ranglétrát, foglalkoztam kiválasztással, képzéssel és HR kontrollinggal is, ami létszám- és költséggazdálkodást jelent. Egy projektben változáskezeléssel foglalkoztam, majd junior HR vezetőként dolgoztam. Fejvadászok kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy magamra vállalom-e egy induló termelő cég teljes HR feladatkörét annak minden szépségével és nehézségével együtt. Egyáltalán nem hezitáltam, mert a termelési környezet az ugyanaz, mindegy, hogy cigarettát vagy cementet gyártunk. Így kerültem Királyegyházára.

– Sokszor hallani azt, hogy a nagy nemzetközi cégek nem fordítanak kellő figyelmet az alkalmazottakra. Mi a véleményed erről?

Szerintem nem igaz az, hogy a nagy multinacionális cégek nem foglalkoznak az emberekkel.Gondoljunk csak arra, hogy például a LAFARGE idehozza mindazt a tudást, amit már több mint száz év alatt vállalati csoportszinten megszerzett. Ez nemcsak a technikai tudásra értendő, hanem a szervezet felépítésére is, az emberek vezetői képességeire vagy akár a csapatépítésre. A LAFARGE módszer szerint kialakított tréningterv nemcsak technikailag, hanem személyiségben is fejleszt. Egy sikeres csapatot szeretnénk összekovácsolni, melyben minden ember munkája ugyanolyan fontos.

– Mi okozhat nehézséget a munkavállalóknak?

A környezet, amiben dolgozunk, nem könnyű. Szabályozzuk és tervezzük a költségeket azért, hogy fennmaradjunk, és tovább dolgozhassunk. A munkavédelmi előírások elfogadása hosszabb időt vett igénybe. Mára sikerült elérni, hogy munkavállalóink megértsék, a munkavédelmi előírások elsősorban az ő érdeküket szolgálják. A biztonság elsődleges prioritás számunkra. A biztonság érdekében a mi feladatunk, hogy minden körülmény, minden védőeszköz adott legyen, ami emberileg lehetséges és szükséges. A szabályok elfogadásában, betartásában az elmúlt időszakban nagyot léptünk előre.

– Előnyt élveznek-e a helyiek a felvételnél?

A munkavállalók felvétele úgy történik, hogy ha igény merül fel egy-egy pozíció betöltésére, akkor az adott vezetővel tisztázzuk a feltételeket és a követelményeket, majd felvesszük a kapcsolatot a helyi munkaügyi központtal, valamint megnézzük, hogy kik küldtek hozzánk már korábban álláspályázatot. A kiválasztási folyamatban az adott vezetővel együttműködve ajánlást teszek az igazgató felé, aki jóváhagyja a felvételt. A szakmai megfelelés mellett szempont az is, hogy akit felveszünk, tud-e alkalmazkodni a szervezet kultúrájához. A Strabag által alapított Nostra Cement Kft-nek szándékával összhangban, és a LAFARGE filozófiájának megfelelően is fontosnak tartjuk, hogy a környékbelieknek adjunk elsősorban munkát, és a hasonló képzettségűek közül mindenképp a helyiek élvezzenek előnyt. Ahogy arról a település vezetését is értesítettük, most keresünk három-négy gépkezelőt, elsősorban olyat, aki a környéken lakik, és az sem kizáró ok, ha valaki ötven év feletti.

– Milyen problémákkal, gondokkal fordulnak hozzád a dolgozók?

Az a filozófiám, hogy nyitva áll az ajtóm, bárki bármikor bejöhet hozzám, hogy elmondja a problémáját. Mivel elég kicsi szervezet vagyunk, nyitott vállalati kultúra jellemez minket.  Hozzám leggyakrabban a fizetési előleg kérésével fordulnak, illetve a bérjegyzékhez kapcsolódó kérdésekkel, hogy mi miért van éppen úgy elszámolva. Követtük a kormány ajánlását a bérkompenzációról, az ezzel kapcsolatos kérdéseket mindenkivel tisztáztuk. A cég maximálisan megtett mindent, hogy a reál értékcsökkenést a bérkompenzációval korrigálja. A vezetői döntés értelmében ezen túlmenően a kiemelkedően dolgozóknak a bérkompenzáció felett további béremelést is nyújtottunk.

– Milyen feladataid vannak még?

A legfontosabbak a bérekkel és a bérszámfejtéssel kapcsolatos feladatok, hogy a munkaidő nyilvántartása, illetve a díjazás mindenkinek megfelelő legyen. Kiemelkedően fontos terület a létszámgazdálkodás: minden munkakör be legyen töltve, mindenkinek a feladata meg legyen határozva. Figyelemmel kísérem, hogy kinek milyen fejlesztésre, képzésre van szüksége akár a jelenlegi munkakörében, vagy a jövőbeni feladataira vonatkozóan. Mindeközben meg kell határozni minden folyamatot és szabályozást, ami a munkavégzés kereteit adja meg. Ez az idei év fő feladata. Nagyon fontos az együttműködés az érdekképviseletekkel: a szakszervezettel bérekről, egyéb juttatásokról tárgyalunk; az üzemi tanácsnak konzultációs és tájékoztató szerepe van a munkaadók és a munkavállalók között. A munkavédelmi képviselők havonta tanácskoznak. Most épp a kollektív szerződés kialakítása folyik, és foglalkozunk a szociális juttatások kérdésével is. Mivel idén július 1-jével megváltozik a munka törvénykönyve, azokat a változásokat is figyelembe kell vennünk.

– Megmaradt-e életedben a zene szeretete?

Igen, ma is hobbim az éneklés, Pécsett egy vegyeskarban énekelek, a Schola Cantorum Sopianensis-ben (a latin kifejezés „pécsi énekiskolát” jelent magyarul). Mivel rengeteg stresszel jár a munkám, nagyon fontosnak tartom, hogy megtaláljam azt a helyzetet, amikor ki tudok engedni, lazítani. Számomra ezt jelenti az éneklés és az utazás. Párommal, ha csak tehetjük, olyan utazásokat szervezünk, melyben nemcsak a kikapcsolódás, hanem egy másik ország megismerése is célunk. A legegzotikusabb élményem az volt, amikor az énekkarral két hetet Japánban tölthettem, bár ennek már több mint tíz éve, máig hatással van rám.