Gyárigazgató: Mikita István

Mikita István gyárigazgatóval nem volt könnyű időpontot egyeztetni: úgy tűnt, mintha mindig úton lenne. Az interjúra egy tárgyalásról érkezett, még gyorsan elintézett egy-két felvetődött problémát, majd készségesen válaszolt kérdéseimre.

 

– A múlt héten Budapesten volt, azelőtt külföldön. Ennyire szerteágazó a gyárigazgató feladata? 

– A feladataim közé tartozik többek között a helyi önkormányzatokkal való kapcsolattartás és a helyi hatóságokkal való egyeztetés is, de például a jövőbeni szabályzásokra való felkészülés érdekében a Cementipari Szövetséghez Budapestre kell utaznom. Előfordul olyan eset is, hogy külföldre utazom, hiszen a vállalati integrálódás céljából fontosnak tartom, hogy megismerjem a LAFARGE céget. A vállalati kultúra elsajátítása érdekében pedig tréningeken is részt veszek. 

– Már többször tapasztaltam, hogy a cementgyártásban érintettek kis hazánkban mind ismerik egymást. Ön hogyan került kapcsolatba a LAFARGE céggel? 

– Maga a cement iparág Magyarországon három-négy gyárból áll, melyekben mindösszesen öt-hatszáz ember dolgozik, így legalábbis a vezetők nevét biztosan ismerjük egymás között. Engem is ismeretség útján kértek fel arra, hogy ezt a gyárat igazgassam, és mivel az éppen aktuális munkahelyem jogi kérdések miatt kénytelen volt leállni, és a termelés bizonytalanná vált, úgy döntöttem, hogy elfogadom az ajánlatot.  

– Milyen tapasztalatokkal rendelkezik a cementgyártás területén, milyen beosztásban dolgozott régebbi munkahelyein? 

– Az első beosztásom a klinkerkemencéhez kapcsolódott, hibaelemző mérnök, azután üzemvezető, majd termelésvezető voltam. Gyárigazgató 2000-ben lettem Miskolcon, 2002-től 2004-ig Lábatlanban, majd 2004-től 2011-ig ismét Miskolcon.  

– Miért döntött úgy, hogy egész családjával ilyen messzire, Miskolcról Pécsre költözik? Nem sajnálta elhagyni a megszokott környezetet? 

– Maradni akartam mindenképp ebben az iparágban, mivel 25 éve dolgozom már a termelésirányításban, ezt szerettem volna folytatni. Ha már megadatott ez a nagyszerű lehetőség, hogy választhattam; a bizonytalan régi munkahelyem helyett egy új gyár elindítását, üzembe helyezését választottam. 

– Hogyan fogadta a családja a változást, sikerült-e beilleszkednie két kisiskolás gyermekének az új közösségbe?  

– Nehéz döntés volt, a kezdet is nehéz volt, az első hónapok után talán mondhatjuk, hogy kialakult a baráti társaság a gyerekeknél. Természetesen a változásokban, a beilleszkedésben feleségemnek is nagy szerepe van. Együtt, egy családként döntöttünk így, és lépésről lépésre fedezzük fel új otthonunkat, kötünk barátságokat.  

– Milyen különbségeket tapasztal a cementgyártással foglalkozó különböző cégek között? 

– Még az azonos profilú cégek között is nagy különbségek vannak, melyek elsősorban a vezetési stílusban jelentkeznek. A különböző stratégia és filozófia okán az egyik érezhetően hatékonyabb, míg a másik gyorsabb. A világ legnagyobb cementgyártója címért folyó verseny sohasem áll meg.   

– Magyar szakemberként nehezebb-e együttműködni a külföldi, jelen esetben francia cégvezetéssel? Van-e különbség a mentalitásban, a munkaszervezésben? 

– Nekem ez megszokott, nem esik nehezemre az együttműködés. Inkább általánosan lehetne elmondani, hogy egy nemzetközi vállalat, vagy egy hagyományosan magyar cég felfogása egészen más, például a munkavédelmi előírások tekintetében is. Ebben az előbbi sokkal szigorúbb előírásokat jegyez. Jómagam, látva a munka során felmerülő esetleges kockázatokat, egyet is értek. Egy magasban végzett munka magában hordozza a veszélyforrásokat, és az én célom az, hogy munkatársaim ugyanúgy térjenek haza, mint ahogy megérkeztek reggel a munkába.  

– Milyennek tartja a királyegyházi cementgyárat a technológia és az építészeti megoldások szempontjából? 

– Az építészet az egy csoda. Láttam már sok gyárat, de ilyen építészeti megoldást még nem láttam soha, de más szakemberek, akikkel eddig beszéltem is állítják, hogy funkció és látvány szempontjából is egyedülálló. A fő berendezéseink a ma elérhető legjobb technológiát tartalmazzák. Természetesen némelyik alárendelt berendezés tökéletesítése az eljövendő idők feladata lesz, de ez alapvetően a cementgyár működését nem akadályozza.

– Gyakran láthatunk LAFARGE feliratú kamionokat közlekedni a környéken. ?k már a kész termékeket szállítják eladásra? Milyen kapacitással folyik a termelés? 

– A LAFARGE feliratú kamionok nyár közepén szállították ki az első zsák cementet, azóta fokozatosan egyre többet szállítunk, de ez a mennyiség még messze van a gyár maximális kihasználhatóságától. Mivel a LAFARGE egy nemzetközi háttérrel rendelkező világcég, ezért lehetőség adódik a cementgyártás egyik legfontosabb alapanyagának, a klinkernek az exportjára is. Mint ahogy az ismeretes, jelenleg még a próbaüzem folyik, ami azt jelenti, hogy az engedélyekben leírt kibocsátási határértékeket és üzemeltetési paramétereket kell méréssel igazolnunk, hogy a beruházás valóban ezek szerint valósult meg. Ennek a végső fázisában vagyunk, a mérések megtörténtek, jelenleg a zárójelentések összeállításán dolgozunk. Előzetesen az már látható, hogy a kibocsátások tekintetében minden az előírt határértékek alatt teljesült. A porkibocsátás, köszönhetően a beépített zsákos szűrőknek, a határértéknek mindössze néhány százalékát teszi ki.  

– Mennyire kiélezett a verseny hazánkban a cementgyárak között, hol áll a királyegyházi gyár az ország többi cementgyárához képest? 

– A hazai építőipar nehéz helyzetben van. Ennek hatása a mi gyárunkat sem kerüli el, és extra erőfeszítést is igényel tőlünk, hiszen ezen a piacon újak vagyunk. Amivel mi versenyezni tudunk, az a megvalósult modern technika által nyújtott kedvező energiafelhasználás, illetve az előállított termék minősége, melyre kiemelt hangsúlyt fektetünk.  

– A gyárlátogatások során tapasztalhattuk, hogy az automatizált, zárt láncú technológiának köszönhetően, alig-alig láttunk dolgozókat a gyár területén. Hány munkavállaló szükséges konkrétan a gyártási folyamatokban, várható-e, hogy a jövőben bővül az alkalmazottak létszáma? 

– Jelenleg 130 fő alkalmazottal üzemeltetjük a gyárat. Az esetleges bővülés a piaci igényektől függ, hiszen a vevőink határozzák meg a szükséges és legyártandó cement mennyiségét. Amennyiben nagyobb mennyiségű cement értékesítésére lesz lehetőségünk, úgy a beszállítói kör is bővülni tud, alapanyag-beszállítókkal és karbantartó személyzettel. A közvetlen üzemeltető létszámnál jelentős bővülésre már nem számítunk, figyelembe véve a nagyfokú automatizáltságot.  

– Folyik-e még építkezés, szerelés a gyár területén, vagy minden szempontból száz százalékosan befejezték a munkálatokat? 

– Jelenleg a próbaüzem során feltárt hiányosságok pótlása, befejezése folyik, illetve a gyár körüli rekultiváció és erdőtelepítés van még hátra. 

– Marad-e szabad ideje, van-e hobbija? 

– Korábban a sport volt a hobbim. Röplabdáztam, de ma már a szabadidőmet a családommal töltöm, a gyermekeimmel kirándulunk, igyekszünk felfedezni Pécset és a Mecseket.