A hely, ahol élünk

2019 szeptemberének második hétvégéjén került megrendezésre az EFOP 3.7.3.-16 projekt keretein belül A hely, ahol élünk – Helytörténeti szabadegyetem a helyi értékekről elnevezésű program. A tematika leírása szerint a helytörténeti kutatás feladata egy adott település egészének, vagy egy részének, illetve települések egyes csoportjainak, kisebb-nagyobb tájegységnek terület történetének, múltjának feldolgozása.

A Szabadegyetem előadásainak témái szerteágazóak, változóak, az alábbi főbb témakörökből választva: helytörténet, helyi kultúra, folklór, helyi mezőgazdaság, helyi ipar, helyi kézművesség, kisebbségek, népi hagyományok, vallásosság, földrajzi helyzet, természeti adottságok, népesség változása stb. A program tervezése során szerettük volna értékként a helyi közösséget bemutatni, így az aktív közösség tagjai, helyi termelő, egyesületek, klubok, közösségek kerültek a középpontba a Szabadegyetemünkön. Megjelentek a Királyi Lovas Klub, a Mozdulj Magadért Egyesület, a Nyugdíjas Klub, a Királyegyházai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Királyegyházi Sportegyesület, a Királyegyházai Kézilabdacsapat, az iskolai- és óvodai Szülői Közösség tagjai, illetve a helyi családi gazdálkodókat képviselve az ?s család. Jelen volt a képviselő-testület, illetve a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány kuratóriuma.

Az előadások és beszédek szinte kivétel nélkül a megalakulásról, megvalósult programokról, változásokról, és jövőbeni tervekről szóltak. ?sné Simon Zsuzsanna családi gazdaságukról mesélt a jelenlévőknek. A Szabadegyetem összesen 12 előadót szólaltatott meg: Palkó Ottó alpolgármestert, Fata Gábornét, a Közalapítvány elnökét, Varga Józsefnét a polgárőr egyesület tagját, dr. Máthé Győzőnét, a nyugdíjas klub elnökét, Mihálovics Gábort, a lovas klub tagját, Sárosi Istvánnét, a kézilabdacsapat tagját, Fata Gábort, a sportegyesület elnökét, Grőb Ramónát, a Mozdulj Magadért Egyesület képviselőjét, Kozmáné Varga Veronikát, az iskolai szülői közösség elnökét, Pappné Módenszieder Nikolettet, az óvodai szülői közösség elnökét, ?sné Simon Zsuzsannát, mint helyi gazdálkodót és Konyári Tímeát, aki az iskoláról és a település pályázatairól készült előadással. A Civil Ház megtelt, a meghívottak közül szép számmal érkeztek, ezúton is köszönjük a részvételt mindenkinek.