Diákmunka és mezőgazdasági program

Önkormányzataink részt vettek a nyári diákmunka elősegítése 2014 munkaerő-piaci programban. A programban 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vettek részt.

 

A diákok Királyegyházán 26 fő, Sumonyban 12 fő, Szentdénesen 10 fő, Gyöngyfán 7 fő 2014. július 1-től augusztus 31-ig 6 órás munkaviszonyban dolgoztak. A rájuk bízott feladatokat maradéktalanul elvégezték, így például az óvodai játékokat és a kerítéseket újrafestették, szemetet szedtek és besegítettek a mezőgazdasági munkálatokba is.

 

A mezőgazdasági program munkavezetőjével Plaki Jánosné, Erzsikével beszélgettünk és elmondása szerint a 2014-es év sikeresebbnek mondható, mint az azt megelőző évek, mert idén a termények minősége és mennyisége sokkal jobb. Reméli, hogy a jövőben megmarad a kertészeti program, amely jelentős számú családnak biztosít megélhetést a településen, ezért is próbál mindenki maximálisan teljesíteni.

 

A program résztvevői szükség esetén hétvégén is dolgoznak. A programban összesen kilenc hektár földön történik a gazdálkodás. A dolgozók júniusban megkezdték a megtermelt zöldségek értékesítését. Az eladás elsősorban a lakosság számára történik, mellyel az a cél, hogy olcsóbban jussanak a zöldségekhez a település lakosai. A programban burgonyát, paprikát, káposztát, kelkáposztát, paradicsomot, fokhagymát, babot, tököt, karfiolt, karalábét, uborkát, hagymát, sárgarépát termesztettünk, amit igyekszünk értékesíteni.

 

A zöldségek értékesítése folyamatos, így az eddigi bevétel körülbelül 850.000 forint. Emellett az iskola konyháját is ellátjuk a megtermelt zöldségekkel. Az önkormányzat rendelkezésünkre bocsátott egy teherautót, ami megkönnyíti a termények földről való szállítását.

 

Plaki Jánosné munkavezető és a kertészeti program dolgozói ezúton szeretnék megköszönni a képviselőtestületnek, hogy rendelkezésükre bocsátott egy lakókocsit, amely alkalmas arra, hogy a dolgozók kulturált körülmények között étkezzenek és őrizhessék a földeket a lopások elkerülése érdekében.