Első a biztonság

Vészhelyzetet szimulálva kiürítették a Királyegyházai Cementgyár épületét, zuhanásgátló tréninget és VR szemüveges szimulációt szerveztek a 2019. évi Egészség- és Munkavédelmi Napokon.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. számára a minőségi magyar cement gyártása mellett a legfontosabb érték a biztonságos munkakörnyezet, munkavégzés feltételeinek kialakítása.

Büszkék vagyunk arra, hogy több mint 1100 napja nem volt munkaidő kieséssel járó baleset a Királyegyházai Cementgyárban és a Bükkösdi Kőbányában. Annak érdekében, hogy a Zéró Ambíció célunkat, azaz a teljes balesetmentességet elérjük, folyamatos fejlesztéseket hajtunk végre. A helyi vezetőség mellett természetesen a LafargeHolcim Csoport részéről is támogatást, segítséget kapunk. Tavasszal például a LafargeHolcim Csoport világszintű egészség- és munkavédelmi vezetője, Magali Anderson látogatott el hozzánk, aki tapasztalatával és további ötletekkel segítette munkánkat.” – nyilatkozta Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A LAFARGE elköteleződését a munkavédelem iránt szimbolizálja az évről-évre megrendezésre kerülő Egészség- és Munkavédelmi Napok rendezvénysorozat is. A kéthetes időszak alatt mindig egy központi, munkavédelmet elősegítő téma mentén szervezi a programokat, ami idén a Minimum Munkavédelmi Viselkedés volt. Azaz, olyan viselkedési normákra hívja fel a Királyegyházai Cementgyár és Bükkösdi Kőbánya üzemterületén munkát végzők figyelmét, amelyek a munka elvégzése során a minimum, elvárt követelmények.

Ilyen például az egyéni védőeszközök használata, a munkavégzésre alkalmas állapotban és megfelelő munkaengedélyek megléte mellett történő munkavégzés, a gyártósorok biztonságos leállításához kapcsolódó energia-kizárás folyamata. Ugyanakkor ide sorolható a mobilgépek megfelelő üzemeltetése, a biztonsági öv használata vagy a balesetek jelentése is.

A LafargeHolcim Csoportnál globálisan jelentkező probléma, hogy a halálos kimenetelű balesetek jellemzően a logisztikai tevékenységhez kapcsolódnak. Az Egészség- és Munkavédelem területén tett fejlesztéseknek köszönhetően az ilyen balesetek száma évről-évre csökken, 2018-ban mintegy felére esett vissza a közúti balesetek száma az azt megelőző évhez képest. A Királyegyházai Cementgyár éppen ezért a munkavállalói mellett a közúti árufuvarozást végző alvállalkozói részére is külön programot szervezett. Az Együtt a biztonságért rendezvénysorozat keretében ezúttal a tehergépjárművek ellenőrzésére, a közúti árufuvarozás során felmerülő kockázatok kezelésére hívta fel a figyelmet.

A megfelelő munkavédelmi ismereteken kívül munkavállalóink biztonságához tartozik az is, hogy tudják, mi a teendő egy nem várt vészhelyzet esetén. Ezért az idei évben egy nem mindennapi tűzvédelmi gyakorlatot is szerveztünk a Királyegyházai Cementgyárban, ami programsorozatunk talán legizgalmasabb eseménye volt.” – nyilatkozta Hoffmann Tamás.

A LAFARGE munkavállalói és alvállalkozói testközelből tapasztalhatták meg, hogy milyen, amikor a teljes épületet ellepi a füst, amitől a látóhatár alig pár centire rövidül, ezzel ellehetetlenítve a tájékozódást. A tűzvédelmi gyakorlatban a Szigetvári Tűzoltóság hivatásos tűzoltói működtek közre, akik az Irodaépület kiürítése mellett még egy mentést is szimuláltak.