Szakkörök Királyegyházán

Az EFOP-3.7.3 Ismeretterjesztés és kompetenciafejlesztés a Királyegyházai Körjegyzőség területén elnevezésű projekt 2018 júliusában indult el Királyegyházán. A pályázat segítségével nyolc szakkört indítottunk Királyegyházán és egyet Szentdénesen.

A Királyegyházán megvalósult szakkörök: sport szakkör, ismeretbővítés az egészséges életmódról tanfolyam, informatikai ismeretek tanfolyam, tánc szakkör, kézműves és barkács szakkör, hagyományőrző főző szakkör, kulturális szakkör, környezetismereti és energetikai ismeretek tanfolyam. Szentdénes településen valósult meg a dráma és önismereti műhelyfoglalkozás. Szintén a pályázat keretein belül kerül megrendezésre júniusban a Szabadegyetem a helyi értékeinkről című program, amit Királyegyháza történetéről, a közösségünkről, az összetartozásról és a fejlődésről szóló előadásokkal és színes programokkal valósítunk meg a helyi civilekkel. A Királyegyházai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szintén e projekt keretein belül utaznak Zalakarosra egy 5 napos személyes és szociális kompetenciafejlesztő táborba, ahol csoportfoglalkozásokon vesznek részt.

A projekt megvalósítása két éven át 2018 júliusától 2020 júniusáig tart. A két év két részre oszlik, az első egy év 2019 júniusában véget ér, viszont folytatódik is tovább júliustól. Ezért keressük az újabb jelentkezőket és résztvevőket, akik szívesen vállalnának aktív szerepet a közösségi életben. Kedvcsinálóként pár sorban bemutatjuk a szakköröket.

Sport szakkör

A sport szakkör középpontjában a mozgás áll. Továbbá fontos a különböző sportok megismertetése, az étkezés fontossága, az egészségmegőrzés. Az alkalmakra készült kis ismertető, mindig a programhoz kapcsolódó anyag pl. a sportok szabályairól, szaunázásról is szól. A sport szakkör keretein belül kétszer meglátogattuk a szentlőrinci Power Freetime Centert, ahol egyik alkalommal bowlingoztunk, máskor pedig fallabdáztunk. A téli hidegben a Pécsi Városi Műjégpályán korcsolyáztunk, jártunk a pécsi Mecsextrém parkban, ahol falat másztunk, végigmásztunk egy hosszú kötélpályát, és csúsztunk az alpesi csúszópályán. Egyik alkalommal vizes programon is részt vettünk a Kaposvári Virágfürdőben. A királyegyházai konditeremnél is többször rendeztünk alkalmakat, amikor teszteket töltöttünk, különböző fehérje shake-et kóstoltunk, fehérjedús ételt készítettünk, és átadásra került egy-egy Király Gym-es póló a tagok között, aminek mindenki nagyon örült. Márciusban részt vettünk a Mohácsi Fitness Day-en, ahol Béres Alexandrával is fotózkodtunk. A szakkör szíve-lelke, a tematika megalkotója Mészáros Dániel, a Király Gym edzője és vezetője, aki egyben tartja a csapatot.

   

Ismeretbővítés az egészséges életmódról tanfolyam

A szakkör célja, hogy népszerűsítse az egészséges életmódot, kiemeli a mozgás fontosságát és az egészséges, tápláló ételek megismerését. Ötleteket ad nassolni valók helyettesítésére, a szezonális gyümölcsök és zöldségek felhasználásának előnyeiről, betegségek elkerülésének lehetőségeiről az éltmód tekintetében. Két alkalommal dietetikus előadása segítette a szakköri tagok ismeretének bővítését. A mozgás népszerűsítésére egy alkalommal a szakkör résztvevői a Malomvölgyi-tónál túráztak, másik alkalommal bowlingozni mentek. Sokan először próbálták ezt a mozgásformát és nagyon élvezték. Jártunk a Szigetvári Gyógyfürdőben, ahol a gyógytornán is részt vettek a tagok. A továbbiakban is hasonló tematika szerint tervezzük a tanfolyam folytatását. Kóstolók, ismeretbővítő előadások és anyagok, mozgásos tevékenységek és a közös szórakoztató tevékenységek űzésével.

Kézműves szakkör

A kézműves szakkört minden hónapban egy alkalommal rendeztük meg a Királyegyházai Kultúrházban. A szakkör foglalkozásain különböző kézműves technikákkal ismerkedtük meg. Igyekeztünk mindig a naptári ünnepeknek vagy az időszaki ünnepeknek megfelelő kézműves dekorációkat készíteni. Megismerkedtünk többek között a gipszöntés technikájával. Gipszfigurákat készítettünk, melyekből hűtőmágnest csináltunk. Készítettünk különböző növények felhasználásával – mint például levendula, kamilla citromfű – illatpárnákat. Hallottak napjához közeledve a szakköri tagok kegyeleti díszeket, koszorúkat készítettek, az adventi időszakban különféle karácsonyi, ünnepváró díszek készültek. Húsvéti időszakban készültek, asztaldíszek, tojások. Megismerkedtünk a dekupázstechnikával. Az utolsó két alkalommal a kerti dekorációé lesz a főszerep.

Főzőklub

A főzőklub alkalmaival hagyományőrző, illetve modern recepteket készítettek a tagok. A főző klub célja különböző receptek ismertetése: a hagyományos mellett a gasztronómiai újdonságokról is szót ejtettünk. A szakkör tagjai az első évben a nyugdíjas klub tagjai voltak. Tervezzük, hogy a következő ciklusban is ők főznek, de szívesen várják az érdeklődőket.  Nagyon sokféle étel készült el az alkalmak során, többek között töltött káposzta, gyros, különféle sütemények, levesek, pogácsák. A főző klub koordinátora Dr. Máthé Győzőné és Nincsevics Éva a nyugdíjas klub tagjai.

   

Kulturális szakkör

A kulturális szakkör tevékenységei is havi egy alkalommal kerültek megrendezésre. A szakkör résztvevői különböző kulturális rendezvényeken, programokon vesznek részt. Többször jártak Pécsett moziban, színházban, legutóbb A muzsika hangai című előadást nézték meg.  Továbbá részt vettek könnyűzenei koncerteken is, mint a Retro fesztivál, Delta koncert, illetve felolvasó esteket is rendeztek a Királyegyházai Kultúrházban.  Különböző kiállításokat is meglátogattak például a Rózsaszín Kiállítást a Zsolnay negyedben A szakkör vezetője Fata Gáborné, aki a tagokat a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány buszával szállítja a rendezvények helyszínére.