Tervek, célok, eredmények

Az egyik települési pályázati programban (EFOP 1.5.3) azt a felkérést kaptam, hogy az álláskeresésben segítsem az érdeklődőket a jelentkezés, az önéletrajz és a motivációs levél megírásában, valamint az állásinterjúra való felkészülésben.

Örömmel vállaltam ezt a feladatot, mert jó alkalmat láttam arra, hogy találkozzunk a Királyegyházai Általános Iskola volt tanítványaival, és információkat kapjunk arról, ki hol tart a tervei, céljai megvalósítása, elérése folyamatában, és segíteni tudjak azoknak, akik épp most, vagy a belátható jövőben állást, munkahelyet szeretnének találni.

Az összejövetel során a megjelentek – a fiatalok és a kevésbé fiatalok is – elmesélték, hogy  eddigi életük során milyen információkkal rendelkeznek álláskeresés szempontjából. Az érdeklődők mindegyike más-más jellegű tapasztalatokról tudott beszámolni. Volt közöttük olyan, aki már sokadik munkahelyén tervezi a munkakezdést, volt olyan is, aki az első munkahelyén dolgozik teljes megelégedettséggel és már a gyakorlati idejét is ott töltötte a szakmatanulás során, és volt az érdeklődők között néhány tanuló, akik az első munkahely megtalálása előtt állnak. Meggyőződésem, hogy a résztvevők legtöbbet egymástól tanultak ezen napon, hiszen az életből vett példák a leghitelesebbek.

   

A délelőtt során még felidéztük a hagyományos önéletrajz ismérveit, majd tanulmányoztuk az online kitölthető EuroPass önéletrajz és motivációs levél alkalmazásának módját, lehetőségeit.

Mindenki elmondta, hogyan tervezi folytatni szakmai fejlődését, tevékenységét, miben motivált, milyen foglalkozások, szakmák érdeklik, hogyan látják a boldogulásukhoz vezető utat. Megfogalmazódott, hogy három résztvevőnek is nyelvvizsgára lenne szüksége az előrelépéshez, és ehhez a köznevelési intézményekben folytatott nyelvtanulás nem volt elegendő. volt olyan is, aki végzettség nélkül hagyta el a köznevelési rendszert, és most érettségire lenne szüksége álmai megvalósításához. Az idősebbek, tapasztaltabbak jó tanácsokat is adtak a munkahelyválasztás előtt álló fiatalabbnak.

Megállapodtunk abban, hogy néhány hónap múlva újra találkozunk, és újra megosztjuk egymással a köztes időben tapasztaltakat, és arra az alkalomra meghívunk még más érdeklődőket is, olyanokat, akik esetleg ezúttal nem tudtak eljönni.

Köszönjük Fata Gábornénak és Szabó Zsófinak az összejövetel megszervezését, a technikai eszközök és a helyszín biztosítását, valamint a vendéglátást.