Lendületet kapott az egyesülés

A Holcim és a LAFARGE 2014. április 4-én jelentette be a két vállalat egyesülési szándékát, melyet akkor az illetékes Igazgatótanácsaik egybehangzóan jóváhagytak és mindkét vállalat főrészvényesei támogattak. Az egyesülési folyamat végrehajtását 2015 első félévére tervezték, viszont a Holcim március 15-ei előterjesztése nyomán az eredeti megállapodás egyes pontjainak újratárgyalása vált szükségessé.

 

A tavaly bejelentett egyesülési projekt megvalósítása az illetékes versenyhatóságok bevonásával, a dolgozói érdekképviseletek tájékoztatása mellett haladt: Európa tekintetében a LAFARGE és a Holcim 2014 decemberében megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását, a többi érintett ország döntő többségében is megszülettek a versenyhatósági jóváhagyások. Az Európát érintő tőkekivonások listájának véglegesítésére is sor került, ennek értelmében az Európai Bizottság jóváhagyása mellett a Királyegyházai Cementgyár a létrejövő új cég, a LAFARGEHolcim tulajdonában maradhat, Magyarországon a Holcim termelőeszközeinek értékesítésére kerülhet sor.

 

Az előrehaladott tárgyalások és a két cég által felállított Integrációs Bizottság egyesülést előkészítő munkája ellenére 2015. március 15-én a Holcim Igazgatótanácsának Elnöke levélben tájékoztatta a LAFARGE Igazgatótanácsát a Holcim Igazgatótanácsának döntéséről, mely szerint nem kívánják folytatni az Egyesülési Megállapodás végrehajtását a LAFARGE és a Holcim Igazgatótanácsainak 2014. július 7-én jóváhagyott feltételei szerint, valamint vitatják a javasolt részvénycserével történő egyesülés pénzügyi és cégvezetésre vonatkozó feltételeit.

 

Pár nappal később a Holcim és a LAFARGE Igazgatótanácsai örömmel jelentették be, hogy megállapodásra jutottak a két vállalat közötti részvénycserével történő egyesülés felülvizsgált feltételeit illetően. Mindkét vállalat elfogadta az új részvénycserearányt, amely 9 Holcim részvény 10 LAFARGE részvény ellenében.

 

A vállalatcsoport élére új, a LAFARGE Igazgatótanácsa által javasolt, és a Holcim Igazgatótanácsa által elfogadott a tranzakció végrehajtásának időpontjától regnáló Vezérigazgató kinevezésére kerül majd sor. Wolfganag Reitzle és Bruno Lafont nem ügyvezető Igazgatótanácsi Társelnökök lesznek. A két Társelnök szoros együttműködésben fog dolgozni annak érdekében, hogy sikerre vigyék az egyesülést.

 

Ezzel a kiegészített megállapodással a LAFARGE és a Holcim egyesülési projektje, amellyel az iparág legfejlettebb vállalata jöhet létre, újabb fontos lépéssel haladt előre. Mindkét vállalat intenzíven folytatja a tranzakció zárására irányuló munkáját, és az egyesülés utáni sikeres integráció előkészítését.

 

Bruno Lafont, a LAFARGE Elnök-Vezérigazgatója elmondta: „Az építőanyag iparág vezető vállalatát formáljuk, amely ügyfeleire és az innovációra fókuszál. Az új vállalat a legjobb klasszis csapatokat gyűjti egybe az ágazatban, a két egyesült vállalat erejével. Új üzleti modellt hoz létre, kiemelkedő pénzforgalom generálási képességgel, mérsékelt tőkeintenzitás mellett.”

 

A LAFARGE és a Holcim egyesülése az iparágon belül páratlan növekedési alapot biztosítana a létrejövő új LAFARGEHolcim számára, hiszen az újonnan létrejövő csoport fokozott jelenlétét eredményezi a globális építőanyag-ipari szektorban, vezető pozíciót jelenthet a cement-, beton- és adalékanyag-piacon, valamint új lehetőségeket kínál a termelés és a kereskedelmi hálózat optimalizálásában. A felek számítása szerint a tranzakció 2015 júliusában zárulhat.