Egészséges életvezetésre nevelünk

A Királyegyházai Általános Iskolában évek óta különböző eszközökkel igyekszünk a tanulókat az egészséges életmódra nevelni, ebben nagy segítséget nyújt számunkra a Menő menza projektünk, melyet a Tudásalapú Társadalomért Alapítvánnyal együttműködésben valósítunk meg.

Az egészség alatt természetesen nemcsak a fizikai értelemben vett állapotot értjük, hanem arra törekszünk, hogy a szükséges szellemi táplálékkal is felkészítsük a gyerekeket arra, hogy majdan boldog és elégedett felnőttekké váljanak, amely folyamatnak elengedhetetlen része a személyre szabottan megfelelő pályaválasztás. A két fontos téma összefüggéseit szerettük volna megvilágítani 2018. november 10-én, amikor tanítás nélküli munkanap keretében igyekeztünk minél több információt adni a pályaválasztási lehetőségekről, az egészséges étkezés, sportos életmódról és mindezeket a tanulási eredmények összefüggéseiben is vizsgálni.

Céljaink megvalósításához sok segítséget kaptunk vendégeinktől, akik személyiségükkel, eredményeikkel, információkkal és nagyon kedves megjelenésükkel egyaránt felkeltették tanítványaink érdeklődését. Vendégünk volt ezen a napon Muszka Gréta a Magyarok Világszépe 2018, aki nemcsak szépségével, de közvetlen, barátságos stílusával is gyorsan belopta magát a kislányok szívébe. Gréta elmondta magáról, hogy jelenleg egyetemista, sokat kell tanulnia, és tapasztalataival támasztotta alá, milyen nagyon fontos a mai világban az idegen nyelvek minél alaposabb elsajátítása, erre biztatta a tanulókat is. Gréta öccse, Muszka Tamás, youtuber is nagy sikert aratott a gyerekek körében, legnépszerűbb volt a drónfelvételek készítése, melynek eredményeként született látványos videó immár a világhálón is megtekinthető.

       

       

Schiller László gasztronómiai szaktanácsadó nem első ízben járt most nálunk, a gyerekek már ismerősként üdvözölték. Ezúttal az egészséges és változatos tízórai készítésére tanított minket, melynek során ízesített vajkrémeket és csírákat kóstolhattunk.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkatársai önismereti és pályaorientációs foglalkozást tartottak a hetedik és nyolcadik osztályban, valamint fogadóórát a szülőknek. Az első hat évfolyamon az osztályfőnökök tartottak önismereti foglalkozásokat, majd workshop keretében ismerkedtek az osztályok a hozzánk érkezett két vállalattal és a középiskolákkal.  Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a LAFARGE Cement Magyarország Kft-t képviselő három segítőnk között az ügyvezető igazgatót, Hoffmann Tamást is köszönthettük. A játékos foglalkozások keretében a gyerekek ismerkedhettek a cementgyártás folyamataival, és a gyár környezettudatos szemléletével is. A HAUNI Gépgyár képviselőit első ízben köszönthettük Királyegyházán, bízunk benne, hogy egy hosszú, tartalmas kapcsolat küszöbét léptük át ezzel a találkozóval.

       

   

A vállalatokon kívül az Agrárkamara és több középiskola is képviselte magát a rendezvényünkön, így megismerkedhettünk számos továbbtanulási lehetőséggel, szakmákkal, kedvezményekkel, az ösztöndíjak rendszerével és a szakképzési rendszer átjárhatóságaival. Vendégünk volt a Pécsi Szakképzési Centrumból a Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola, a Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnázium és a II. Béla Szakközépiskola. Az Agrárkamarával együtt érkezett a Sellyei Mezôgazdasági Szakképzô Iskola és Kollégium, és nagy örömünkre eljöttek hozzánk a PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola munkatársai.

Bízom benne, hogy vendégeink is kellemes élményként élték meg ezt az együtt eltöltött napot, és jó szívvel térnek vissza hozzánk a következő tanévek során is.