Menő menza Királyegyházán

A Tudásalapú Társadalomért Alapítvány a Királyegyházai Általános Iskolával együttműködve nyerte el az EFOP-1.8.5-17 számú, Menő menzák az iskolában – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok című pályázat megvalósítási lehetőségét.

 

Átfogó célunk hogy a fejlesztések révén a célcsoportok, a tanulók és családjaik naprakész, tudományosan megalapozott, s egyben a mindennapi életben használható, a napi rutinba beépíthető információkat kapjanak az egészséges táplálkozásról, valamint a helytelen táplálkozás kockázatairól, hogy a helyes táplálkozás, mint téma a megvalósuló konkrét tevékenységeken keresztül egyáltalán a látókörükbe kerüljön, s mindez hosszútávon fenntartható módon valósuljon meg. Célunk továbbá, hogy fejlesszük és javítsuk a diákok és általuk a szülők egészségtudatosságát, és egészséges életmódjukat, melyhez szeretnénk az iskolai étkező felszerelését korszerűsíteni, hogy olyan étkezői környezetet hozzunk létre, amely a helyes és kulturált táplálkozás feltételeit megteremti. Ehhez szeretnénk beszerezni étkezéshez szükséges edényeket, bútorzatokat. A megvalósítás során elsősorban ismeretterjesztő programok és szemléletformáló rendezvények segítségével képzeljük el az egészséges életmód és táplálkozás bemutatását, népszerűsítését. Céljaink között szerepel az új, sokszor kritikusan fogadott menza étlap merőben szokatlan ízeinek megkedveltetése is a gyermekekkel. Különböző tematikus rendezvények szervezését is szeretnénk megvalósítani. Büszkeségünk, hogy a projekt szakmai irányítói volt tanítványaink; szakmai vezető: Kuthy Orsolya dietetikus szakember, és a projektbe bevont másik megvalósító szakember az önkormányzati konyha élelmezésvezetője, Kiss Katalin, akinek mindhárom gyermeke iskolánk tanulója. A 2018. február 16-án megtartott projektnyitó rendezvényünk nagy sikert aratott, a farsangi téma köré épített ételkóstoló során felvonultatott nagyon változatos kínálat felkeltette a gyermekek és szülők érdeklődését.

 

Volt itt szőlővel felszúrt sajt, gombás fasírt, párolt bébirépa, párolt kelbimbó, alma túrós mártogatóssal, sütőtök, káposztasaláta, zöldfűszeres sajtkrém, sajtos rakott karfiol, sajtos rakott brokkoli, ananász, körte, mandarin, narancs, bioitalok, farsangi fánk biolekvárral ízesítve, francia saláta, és még sok érdekes, sokak számára új szín, új íz. Örömmel tapasztaltuk, hogy a közönség nyitott volt az újdonságokra, igyekeztünk a fokozatosság mentén kicsit óvatosan bánni a szokatlan ízek bevezetésével.

 

Tervezünk további programokat is, az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében közismert személyiségeket is szeretnénk meghívni rendezvényeinkre. Fontosnak tartjuk, hogy olyan szakmailag elismert embereket hívjunk meg, akik ismertetik az egészséges táplálkozás fontosságát, és bízunk benne, hogy nagy érdeklődésre tarthatunk majd számot.