Éljen a mozgás!

A rendszeres testmozgás sok ember életéből hiányzik, helyette a kényelem vagy a mindennapi rutin, a megszokások életformája jellemző. Sokan érezzük, hogy jó volna mozogni, mert ha nem figyelünk oda a napi rendszeres testmozgásra, ártunk a szervezetünknek és megnehezítjük életünket.

A mozgásszegény életmód következtében pedig az évek során kialakuló túlsúly még több egészségügyi problémát eredményez. A napi több órás ülő, vagy álló munka nagy megterhelést jelent a gerinc számára, míg a túlsúly az alsó végtagokat terheli meg.

A testmozgás számomra fontos és épp ezért örülök neki, hogy Királyegyházán lehetőség van kipróbálni két új mozgást, a gyógytornát és a zumbát. Én mindkettőt: a gyógytornát és a zumbát is megismertem. A gyógytorna hétfőként egy nagyon jó lehetőség azoknak az izmoknak a megmozgatására, amit ritkán használunk. Szakember, Csapó Viktória gyógytornász tartja a foglalkozásokat, aki pontosan a legmegfelelőbb gyakorlatot állítja össze, hisz a rosszul végzett mozdulatok árthatnak is. A rendszeres gyógytornával a hát- és derékfájás teljesen tünetmentessé tehető, viszont a kialakult betegségek gyógyítására is hasznos lehet. A gyógytorna a teljes testet átmozgatja, fellazítja az izmokat és oxigénhez juttatja a kötőszöveteket. Kislabdagyakorlatokat is megtanultunk kitalálni, és a mozgás közben időnként nevetünk, időnként szenvedünk egymásra mosolyogva. Jó kis társaság lettünk január óta, mondhatjuk, hogy kialakult a kemény mag azokból, akik mindig ott vannak, de természetesen mindenkit szívesen fogadunk magunk közé.

A zumba a Wikipédia szerint Kolumbiából származó könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitness program is egyben. Aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze a mozdulatok. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc.

Ezt mi, akik gyakoroljuk, igazolhatjuk, mert minden csütörtökön ott táncolunk, figyelünk, a lépéseket leutánozzuk Szentgyörgyvári Balázstól, aki a Pécsi Sasoktól érkezik hozzánk. Az egy óra alatt intenzív testmozgást végzünk, amit a zene örömtelivé tesz. A bemelegítéstől az intenzív mozgáson át a levezető gyakorlatokig csak táncolunk, és közben megmozgatjuk minden izmunkat.

Elmondhatjuk, hogy izzadtság nélkül ezt nem lehet megúszni, de azért vannak kivételek is. Mindkét csoportnál a találkozás, egy-egy rövid beszélgetés erősíti azt, hogy a királyegyházai együvé tartozás erősödjön.