Márton nap 2015

„Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben…." Ugye mindenki ismeri a folytatását? Márton naphoz számtalan babonát, szokást köt a néphagyomány. A Márton püspökről elnevezett jeles napot ki libaáldozattal vagy időjóslással, ki mulatsággal teszi emlékezetessé.

A Királyegyházai Óvodában is megismerkedtek a gyerekek Szent Márton püspök életével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a nevéhez kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. Lámpásokat készítettünk, hogy világítson a sötét éjszakában a felvonulás napján. Mi így ünnepeltük Márton jó cselekedetét. Ezen az őszi napon, az óvodai dolgozók szervezésében és vezetésével, égő fáklyákkal, lámpásokkal a kezükben, énekelve, mondókázva vonult fel a környékbeli települések apraja-nagyja.

   

   

Az idei évben Gyöngyfa is csatlakozott a rendezvényünkhöz, így már késő délután megkezdtük a Márton napi vidám felvonulást. A felvonulás Gyöngyfán vette kezdetét, ahol lelkesen vártak bennünket, majd átmentünk Sumonyba és Csobokapusztára, s legvégül Királyegyházán zártuk az eseménysort. A résztvevőket minden település megvendégelte hagyományokhoz illően. Becsülettel megkóstoltuk mindenhol a libazsíros, lilahagymás kenyeret és elmondhatjuk ilyen finom kenyeret, már régen ettünk. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Közalapítványnak a támogatásért, a Polgárőrségnek, hogy vigyáztak ránk, valamint a lelkes segítőknek, akik segítették a pedagógusok utaztatását és megvendégeltek népes csapatunkat. Bízunk benne, hogy minden résztvevő jól érezte magát és szép emlékekkel tért haza.