Töretlen az érdeklődés

2015. május 22-én került sor a Királyegyházai Cementgyár hagyományos tavaszi Nyílt napjára, ahová a rossz idő ellenére is több mint százötvenen érkeztek a környező településekről és Pécsről.

A Nyílt napok alkalmával a LAFARGE Cement Magyarország Kft. kinyitja kapuit az érdeklődők előtt, akik egy egész délutánon keresztül bejárhatják a gyár termelési területeit, általános tájékoztatást hallhatnak a Királyegyházai Cementgyárról. Lehetőséget kapnak a látogatók arra is, hogy a cég képviselőinek feltegyék kérdéseiket, betekintsenek a minőségellenőrzést végző laboratórium munkájába, megismerkedhessenek „Walterral, a robottal” és a központi vezérlőterem működésével.  Az idei első Nyílt napon iskolai és óvodai gyerekcsoportok mellett több mint százan jelentkeztek be előzetesen. A kedvezőtlen, esős időjárás sem tántorította el az érdeklődőket.

A szemerkélő eső miatt most a felnőttek számára is a kisvonatos gyárlátogatás volt a legnépszerűbb programelem: a gyalogos bejárást kiváltó utazás során a gyár környezetmérnöke magyarázta el a látogatóknak a cementgyártás folyamatát. Emellett sor került a tavalyi év végén átadott másodlagos tüzelőanyag felhasználással kapcsolatos környezetvédelmi beruházás ismertetésére is. A kisvonat egyik állomása az újonnan épült másodlagos tüzelőanyag tároló csarnok és az aprított szilárd hulladékot, valamint gumitextilt szállító zárt feladószalag voltak. A hallgatóság részéről természetesen sok kérdés érkezett az új technológiával, illetve annak környezetvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. A LAFARGE szakemberei szívesen folytattak nyílt és kötetlen beszélgetést e mellett sok más területet is érintő témákról, legyen ez a múlt, a jelen vagy jövő kérdése. A Nyílt napok remek alkalmat kínálnak arra is, hogy a látogatók saját tapasztalatot szerezzenek arról, milyen megoldásokat alkalmaz a gyár annak érdekében, hogy biztonságosan működjön és a szigorú előírások mellett további technológiai vívmányokat alkalmazzon a környezetvédelem és a helyi közösségek érdekében.

A LAFARGE a környezettudatos gondolkodást nem csak a mindennapi tevékenysége során gyakorolja, hanem szerepet vállal abban is, hogy a felnövekvő legfiatalabb generációnak a környezet védelme magától értetődő legyen. Ennek szellemében kérte fel a Zöld-Híd Alapítvány munkatársait, hogy szakértelmüket latba vetve környezetvédelmi gyerekfoglalkoztatóval várják a legkisebbeket. A program keretén belül a gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg a szelektív hulladékgyűjtés rendszerével, újrahasznosított anyagokból készíthettek játékokat, és környezetvédelmi fogadalmat is tehettek.

A LAFARGE Királyegyházai Cementgyára legközelebb június 5-én, pénteken 10-15 óra között várja az érdeklődőket, ezúttal a Bükkösdi Bányába. A LAFARGE Bükkösdi Bányájának nyílt napja előzetes regisztrációhoz kötött. Részletesebb tájékoztatót a www.lafarge.hu honlapon lehet elérni.