A kertészet: sikertörténet

A királyegyházai kertészetben jelenleg harminc ember dolgozik. A kertészeti munka egy sikertörténet, fejlődő és jól működő területe az önkormányzatnak. A sikeres munka létrejöttéhez természetesen két fél szükséges, a támogató oldal mellett az itt dolgozók akarata is kell.

Az itt dolgozók közül mindenki szívén viseli, hogy jól menjen a kertészetnek, a növények szépek egészségesek legyenek, és a termés is minőségi legyen. A palántanevelést szívvel-lélekkel lehet csak végezni. Hiába van vasárnap vagy ünnepnap, a palántát gondozni kell, és amikor a növény nő, az nagy öröm.

 

       

 

„Az előző évek tapasztalatai alapján – mondja Plaki Jánosné, Erzsike – átgondoltuk milyen növényeket érdemes vetni, mert olyat szerettünk volna, ami folyamatosan terem és jól eladható. Kilenc hektár földön gazdálkodunk, vetettünk burgonyát, hagymát, fokhagymát, csemegekukoricát, főző és sütőtököt, szárazbabot, cukorborsót, zöldbabot, sárgarépát, céklát, dinnyét, zellert, káposztaféléket, paradicsomot, fehér-, kápia- és pritaminpaprikát. Ezeket a zöldségeket a konyhára és eladásra is termeljük, sok a visszatérő, elégedett vevő.”

 

Pályázati támogatásból megépült a raktár is, ami a kertészeti munkát segíti a zöldségek tárolásában. A kertészeti dolgozók két brigádban dolgoznak, az egyik brigád vezetője Patakiné Gál Andrea a másik brigádvezető Vargáné Orsós Marika. A két brigád több munkafolyamatot tud ezzel a szervezéssel ellátni, jól tudnak együtt dolgozni az emberek. A kertészetben dolgozó emberek munkájának köszönhetően nemcsak olcsóbban állítjuk elő a falu részére a palántákat, de a korábbinál nagyobb területen sikerült virágokat is ültetni. Szintén nagyon fontos a falu közterületén végzett folyamatos kaszálás. Sok a munka az időjárásnak köszönhetően, hiszen a fű gyorsan nő. Az itt dolgozók munkája nem könnyű, az időjárás változásai bizony próbára teszik az emberek tűrőképességét. A képviselőtestület úgy döntött, hogy egy használt lakókocsit vásárol és kiviszi a munkaterületre, hogy a hőségben lehetőség legyen hűtött innivaló tárolására, a terület őrzésénél pedig az őröknek megfelelő körülmény legyen biztosítva.