Téli közfoglalkoztatás

Intézményünket megtisztelő felkérés érte: részt vehettünk az Önkormányzatok által foglalkoztatott dolgozók téli, az alapkompetenciák felújítását, megerősítését célzó, országos szervezésű képzés végrehajtásában. A képzés deklarált célja éppen a munkaerőpiacon kisebb eséllyel elhelyezkedni tudó, a mindennapi munka világából már régebben kiesett, de korántsem elveszett, munkaképes korú személyek munkavállalási esélyeinek javítása érdekében az alapkompetenciák – az írás, olvasás, számolás – felelevenítése és újraértelmezése volt.

A téli közfoglalkoztatás keretében megvalósuló képzést a Türr István Képző és Kutató Központ szervezte, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pedagógusainak, valamint lehetőség szerint munkanélküli pedagógusok bevonásával. A kezdeti nehézségek ellenére – amelyek a rendelkezésre álló idő rövidsége, valamint a kezdeti felszerelés- és taneszköz hiány okozott – kollégáim sikeresen megbirkóztak a feladattal: rendes, mindennapi tevékenységükön túl, szabadidejükben, képesek voltak nem csak egy, de két, teljes csoport folyamatos tevékenységét naprakészen megszervezni, koordinálni, a szükséges méréseket, modulzárókat elkészíttetni, javítani, értékelni. Hozzáteszem: mivel emberi erőforrásaink végesek, nem lettünk volna képesek a két, egymással párhuzamosan folyó képzést megszervezni, ha Sumony község polgármestere, Orsós József, a község lakóinak érdekében, nem egyezett volna bele, hogy a sumonyi képzés a délutáni órákban történjék. Ezúton is köszönetet mondok a képzést biztosító Önkormányzatok polgármestereinek, Grím Ferencnek, Dörömböző Bélának, Orsós Józsefnek és Vidra Sándornak azért, mert a rendelkezésükre álló erőforrásokat okosan csoportosítva, biztosították a célcsoport számára a képzésen való részvételt, megoldották az emberek szállítását, gondoskodtak a helyiségekről, a szükséges infrastruktúráról. Köszönöm kollégáimnak, Kaczor Péternek, Konyári Tímeának, Pintér Tibornak és Presits Viktóriának, hogy olyan módon tudták megszervezni a képzésben való részvételt, hogy iskolai munkájuk teljes és hiánytalan elvégzése mellett erre is maradt energiájuk. És köszönöm a képzés résztvevőinek, a „tanulóknak” is, hogy – a kezdeti idegenkedés ellenére – a végére közösséggé kovácsolódott csoportok munkájában tevékenyen közreműködtek, remélhetőleg hasznos információkat szereztek, amelyet további életpályájuk során, akár a könnyebb elhelyezkedés érdekében majd hasznosítani is tudnak.

 

 

  

 

A számszerű adatok a téli közfoglalkoztatás keretében lezajlott alapkompetencia képzésről: A képzés időtartama: 2013. december 02. – 2014. március 24. (73 nap, 438 óra)

 

1. csoport, Sumony: csoportlétszám 20 fő, tanúsítványt szerzett 17 fő (a kimaradt 3 fő munkavállalás miatt távozott a csoportból)

 

2. csoport, Szentdénes: csoportlétszám 20 fő, 10 fő szentdénesi, 8 fő gyöngyfai és két királyegyházai lakos, itt mind a húsz hallgató tanúsítványt szerzett.

 

Megkérdeztünk néhány tanulót, hogyan vélekedtek a képzésről, a tananyagról, a szervezésről. Íme a válaszok:

 

Szőke Katalin (Sumony): kifejezetten jól éreztem magam a képzés során, köszönhetően annak is, hogy megértő tanáraink voltak. A társaság is jó volt úgy, ahogy volt, mindenki adta magát. Örülünk, hogy az önkormányzattól kaptunk tűzifát és termet. A tanáraink jól megszervezték az oktatásunkat, kényelmes volt nekem különösen, mert tudtam a családomról is közben gondoskodni. Sokat kaptam ettől a tanfolyamtól, mert kicsit fel lett frissítve a tudás bennünk, jó volt ismét kicsit diáknak lenni. De nekem ez segített kicsit abban is, hogy könnyebben átvészeljem a gyászomat. Másrészt az anyagiakban is segítség volt. Köszönöm!

 

Berta Józsefné (Szentdénes): Én nagyon jól éreztem magam, nagyon jó volt az egész társaság és a szervezés! Nagyon jó volt feleleveníteni a rég tanultakat! Ezúton szeretném megköszönni, hogy foglalkoztak velünk!

 

Orsós Mária (Gyöngyfa): Az oktatás tananyaga, ismétlése mindenképpen előnyünkre válik a mindennapi életünk tapasztalatai és tudásunk gyarapításához. E tanfolyamon szerzett tanulmányi ismétlés segítséget adhat akár egy sikeres teszt eléréséhez, amin egy tanfolyam kezdetéhez egy belépőt szerezhetünk. Sosincs késő tanulni! Jó volt együtt lenni egy olyan csoportban, ahol különböző jó tulajdonságú személyiségeket ismertünk meg egymás között előítéletek nélkül. Úgy gondolom, hogy ennél jobban megszervezni e tanfolyam működését velünk, mint Önökkel nem lehetett volna, mert jó tanítók voltak, mi meg jó diákok voltunk! Köszönjük szépen!