A tehetség hete

2013 márciusában tehetség hetet tartottunk a Királyegyházai Általános Iskolában, melynek keretében a gyerekek kipróbálhatták magukat a különböző művészeti ágakban, a zene, az irodalom, a tánc és a képzőművészet területén is.

 

Az első napon a zenéé volt a főszerep, a SZONEK Alapfokú Művészeti Iskola zenetagozatos tanárai és tanulói kis bemutatóval igyekeztek felkelteni az érdeklődést, majd mindenki kipróbálhatta a bemutatott hangszereket. Kaczor Péter tanár úr a rockzene történetéről tartott érdekes előadást, a kisebbeknek pedig a tanítók játékos ritmusgyakorlatokat, zenés, táncos játékokat tanítottak.

 

A második napon az irodalom és a népművészet, a harmadik napon pedig a képzőművészet egyes területeibe kóstolhattunk bele. Próbálkoztunk versírással, népmese eltáncolásával, hímzéssel, festéssel és makett készítésével.

 

A gyerekeknek megadott rímekből kellett verset írniuk, és sokan sikerrel is birkóztak meg a feladattal. Tóth Réka tanárnő irányításával a népmesét néptáncban beszélték el a táncos lábúak. Előadhatták kedvenc versüket, mesélhettek kedves olvasmányaikról is a tanulók. Vendégeink voltak a Pécsi Művészeti Szakközépiskola festőiskolás tanulói, Fejős Miklós festőművész, az intézmény Képző- és Iparművészeti Tagozatvezetőjének irányításával.

 {mospicasaweb:user=104387801890056653129,album=tehetseghetetemahet2013}

A projekthét záró rendezvényeként a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriuma tehetségkutató versenyt szervezett, melyre képzőművészeti alkotásokkal és előadói produkciókkal is lehetett nevezni. A beküldött alkotásokból bárki által megtekinthető színvonalas kiállítás készült az iskola zsibongójában.

A képzőművészeti kategóriában érkeztek rajzok, festmények, kisplasztikák, sőt képregények is. Külön örömünkre szolgált, hogy nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is behozták, és engedték kiállítani, megtekinthetővé tenni műveiket az érdeklődők, látogatók számára. Sokan kíváncsiak voltak az alkotásokra, és nagyon sokan dicsérték az alkotókat. A megmérettetésre igyekeztünk hozzáértő bírálókat felkérni. A zsűri tagjai voltak: Fejős Miklós festőművész; Nyakáné Maár Zsuzsanna, a SZONEK AMI igazgatója; Kis Halas Tiborné, tanítónő; Máthé Győzőné, a Királyegyházai Nyugdíjas Klub elnöke; Grím Ferenc, polgármester és Palkó Ottó, iskolaigazgató. A zsűri egyöntetűen megállapította, hogy nagyon szép és értékes alkotásokat, előadásokat tekinthettek meg, és igyekeztek minél többeket jutalmazni, emiatt az is előfordult, hogy megosztott első helyeket osztottunk ki.

 

A jövőben szeretnénk majd újra megrendezni a tehetségkutatót, ezzel is lehetőséget adva a bemutatkozásra.