Látogatások a cementgyárban

A 2011 júliusa óta próbaüzemben működő és szeptember 15-én felavatott királyegyházai cementgyár iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Többeket vonz a hatalmas építmény látványa, de vannak, akiket maga a gyártás folyamata érdekel. Az igényeknek megfelelően a gyár munkatársai folyamatosan szervezik a gyárlátogatásokat, bemutatókat, előadásokat.

Már hírt adtunk róla, hogy a királyegyházi iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói a pályaválasztás céljából látogattak ide, de jártak már itt pécsi középiskolások és egyetemisták is. Királyegyháza Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Társadalmi Tanács tagjai, valamint az orvosi rendelő és az oktatási intézmény dolgozói is kaptak meghívást egy részletes bemutatóra és bejárásra.

 

   

 

Ez alkalomból Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. kommunikációs vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd tolmácsolta Frédéric Aubet ügyvezető igazgató üdvözlő szavait és előadását. Az ügyvezető igazgató bemutatta a királyegyházi cementgyár helyzetét a LAFARGE Cement CE Holdingban. Hangsúlyozta, hogy a LAFARGE, mint a világ legnagyobb cementgyártó cége, kiemelt szerepet tulajdonít a biztonságos munkavégzésnek. Mikita István gyárigazgató részletes és közérthető előadásában a cementgyártás folyamatát mutatta be a bányától a késztermék kiszállításáig. Mészáros Lászlóné kérdésére a gyárigazgató elmondta, hogy a gyártási folyamatok során a zajszint nem lesz magasabb az eddigieknél, sőt egy meghatározó alkatrész kicserélésnek köszönhetően még kevésbé lesz hallható. A zajszennyezés kivédése érdekében erdőtelepítés van folyamatban a lakott terület és a gyár közötti területen. Kovács Mátyás környezetmérnök a próbaüzem alatti környezetvédelmi mérésekről számolt be. Az előadások után a vendégeket Mikita István kalauzolta a bejárás során.