Holcim-LAFARGE fúzió

A Holcim és a LAFARGE 2014. április 7-én bejelentette a két vállalat egyesüléssel történő összevonására vonatkozó szándékát, melyet az illetékes Igazgatótanácsaik egybehangzóan jóváhagytak és mindkét vállalat főrészvényesei támogatnak.

 

Az európai gyökerekkel rendelkező új globális vállalat impozáns előnyöket kínálhat minden érintettnek. A LafargeHolcim kiváló pozícióba kerülhet ahhoz, hogy hozzájáruljon a városiasodás kihívásaiban való helytálláshoz, támogassa az elérhető lakásépítést, a városok terjeszkedését és a közlekedést. Az új Csoport ügyfelei részére jobb ajánlatot kínálhat a szélesebb skálán végrehajtott innováció, világelső K+F, kombinált portfólió, megoldások és termékek révén. Mindkét vállalat úttörő az iparágban a fenntarthatóság és a klímaváltozás mérséklése terén, és elkötelezett abban, hogy ezt közösen egy magasabb szintre emeljék. A LafargeHolcim fokozott jelenléte a globális építőanyagipari szektorban vezető pozíciót jelenthet a cement-, beton- és adalékanyag-piacon, valamint új lehetőségeket kínál a termelés és a kereskedelmi hálózat optimalizálásában.

 

Az egyesülés sikeres lebonyolítása érdekében egy integrációs bizottság készíti elő az összeolvadás akciótervét, mely a tranzakció lebonyolítása után azonnal végrehajtásra kerül. Bernard Fontana, a Holcim vezérigazgatója pozíciójában marad a tranzakció lebonyolításáig. Az integrációs bizottság társ-elnöke lesz. Az előterjesztett egyesülés a nagyobb lefedettség eredményeképpen optimalizált tőkeallokációt tesz lehetővé, amely gyorsabb lekötött tőke megtérülést, javuló cash-flowt eredményez, a szilárd mérleg pedig pénzügyi stabilitást hoz magával. A LafargeHolcim fenn fogja tartani vonzó osztalékpolitikáját is.

 

A Holcimról

 

A Holcim világelső a cementtermékek és adalékanyagok (zúzott kő, sóder és homok) gyártásában és forgalmazásában, valamint más tevékenységek terén, mint az előregyártott beton, aszfalt és kapcsolódó szolgáltatások. A vállalat többségi és kisebbségi tulajdonrésszel is rendelkezik mintegy 70 országban, minden földrészen. 2013-ban a Holcim több mint 19,7 milliárd svájci frankos nettó értékesítést ért el. A piacorientált szervezetnek, a termékinnovációnak, a képzett munkavállalóknak és a hatékony környezetirányítási rendszereknek köszönhetően a Holcim jelenleg és még évekig erős pozícióban van.

 

A LAFARGE-ról

 

A világ vezető építőanyag-gyártójaként a LAFARGE 64.000 embert foglalkoztat 62 országban, 15,2 milliárd eurós árbevételt ért el 2013-ban. A cement, adalékanyagok és beton piacának egyik legfontosabb szereplőjeként innovatív megoldásain keresztül világszerte hozzájárul a városok épüléséhez, ezáltal a kompaktabb, tartósabb, szebb és élhetőbb lakhatási körülményekhez. Világelső kutatási központjának köszönhetően a LAFARGE elsődleges prioritása az innováció, a fenntartható építkezések biztosítása és az építészeti kreativitás elősegítése

A közlemény kapcsán Rolf Soiron, a Holcim jelenlegi elnöke elmondta: „A javasolt összeolvadás olyan lehetőség, amely egyszer adódik az életben, melynek köszönhetően az ügyfelek részére lényegesen nagyobb értéket tudunk nyújtani, eredményként több innovációt, szélesebb termékpalettát és sokoldalú megoldásokat, fokozott fenntarthatóságot, a részvényesek számára növekvő jövedelmezőséget biztosíthatunk.” Bruno Lafont, a LAFARGE elnök-vezérigazgatója így kommentálta a bejelentést: “Büszke vagyok arra, hogy a LAFARGE hosszú ipari történelmének ma ezt az új fejezetét indítványozhatom, amely az embereink elkötelezettségének gyümölcse. Azzal, hogy a Holcim tapasztalt csapatait, a minket kiegészítő földrajzi jelenlétét, valamint innovációs szakértelmét összekapcsoljuk a miénkkel, az építőipar leghaladóbb csoportjának létrehozására teszünk javaslatot, mely az ügyfeleink, munkatársaink és részvényeseink érdekeit szolgálják.

 

Fő projektinformációk

 

Az egyesüléssel a legkorszerűbb építőanyag-ipari csoport jöhet létre. A LafargeHolcim korábban nem tapasztalt termék- és szolgáltatáspalettát kínálhat az építőanyagipar változó igényeire és a gyorsuló városiasodásból következő kihívásokra. A két vállalat összesített értékesítésből származó árbevétele kb. 39 milliárd CHF/32 milliárd EUR; a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (Ebitda) kb. 8 milliárd CHF / 6,5 milliárd EUR. A tranzakció a Holcim által kezdeményezett részvénycserére irányuló nyilvános ajánlattétel, a Lafarge és Holcim részvények 1-1 arányú cseréjével. A járulékos szinergiák több mint 1,7 milliárd CHF / 1,4 milliárd EUR összértékű eredménynövekedést hozhatnak a következő három évben, a hatás egyharmada már az első évben jelentkezik. Stratégiai portfólió-optimalizálás tőkekivonással, a szabályozási rendszer elvárásainak figyelembevételével: globálisan 10-15% Ebitda (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény). Egyedülálló módon pozícionált egyesített csoport a világ 90 országában, kiegyenlített jelenléttel a fejlett és a fejlődő piacokon. Egyértelműen meghatározott irányítás egyenlő arányú igazgatótanácsi összetétellel (7 LAFARGE, 7 Holcim taggal) Wolfgang Reitzle elnökségével;Bruno Lafont vezérigazgatóságával és igazgatótanácsi tagságával. Egybehangzó jóváhagyás a két igazgatótanács részéről, teljes támogatottság a főrészvényesek és mindkét vállalat oldaláról. Az egyesülés zárása 2015 első félévére várható.