Finisben a gyárépítés

Egy hónapon belül elkezdődik a termelés Európa legmodernebb cementgyárában, Királyegyházán. A 270 millió eurós költségvetésű kivitelezés során 160 ezer köbméter beton került beépítésre. A gyár évi egymillió tonna cement előállítására lesz képes, a minimálisan 132 fős alkalmazotti létszám a bedolgozókkal együtt mintegy 300 főre bővül.

A huszonegyedik századnak megfelelő csodálatosan modern irodaépületbe hívták az újságírókat május 19-én, Kővári József, a Strabag SA tulajdonában lévő Nostra Cement Kft. ügyvezető igazgatója, és Frederic Aubet, a Lafarge SA Magyarországra delegált országmenedzsere. A sajtótájékoztató apropója, hogy egy hónapon belül befejeződnek az építési munkálatok, a Lafarge és a Strabag által létrehozott Lafarge Cement CE Holding GmbH királyegyházi cementgyára júniusban megkezdi a termelést.

Kővári József felidézte, hogy 2003-ban fogalmazódott meg a Strabag vezetőinek fejében a cementgyár építésének gondolata, majd a magyarországi mészkőbányák közül a bükkösdit választva kerestek és találtak megfelelő építési területet és kedvező fogadtatást végül Királyegyházán. Szerepet játszott döntésükben az M60-as autópálya tervezett útvonala, mely alig 100 méterre haladna a gyártól, ennek reményében kezdték az építkezést 2007. szeptember 6-án. 

                                   

„A cementgyár építésénél törvény írja elő, hogy a létező legmodernebb technológiát kell beépíteni, de mi nemcsak a technológiát, hanem a gyár kinézetét is szerettük volna a legszebbre, legmodernebbre kihozni. Fontosnak tartottuk a környezetbe illeszkedés érdekében, az épületek lehető legesztétikusabb kivitelezését és a zajcsökkentés és egyéb környezeti előírások maximális mértékű betartását. Ennek köszönhető a hipermodern irodaépület is.” – mondta Kővári József.

A királyegyházi abban különbözik az ország többi cementgyárától, hogy kisebb mennyiségek legyártására is alkalmas lesz. Bükkösdről két vonat szállítja a kitermelt mészkövet – jövőre ez duplájára is emelkedhet – ehhez mintegy 5 kilométer vasútvonalat kellett megépíteni. A bányában óránként mintegy 1000 tonna kő törése történik zárt helyen a porhatás minimalizálása érdekében. Az építkezés méreteire nézve érdekes adat, hogy csak a klinkersiló építése során 12 000 köbméter beton került beépítésre alig hat nap alatt, a 60 méter magas monstrum különleges csúszó zsalus technológiával épült. A legmagasabb – 105 méter – építmény, a hőcserélő torony, több kilométeres távolságból is jól látható. Május utolsó hetében a berendezések meleg tesztje után indul a cementgyártás.

Frederic Aubet úrtól megtudhattuk, hogy a Lafarge SA piacvezető a világon az építőanyagok gyártása terén, a világ első számú cementtermelője, második az adalékanyagok és a betongyártás terén, és vezető pozíciója van a gipsziparban is. A cég 120 cementgyárában évente 203 millió tonna cement gyártása folyik. 78 országban, 2000 helyszínen 76 000 embert foglalkoztatnak, a foglalkoztatottak 60 százaléka a fejlődő országokból való. A cég évi 16 milliárd eurós forgalmat bonyolít, melynek 60 százalékát a cement teszi ki. A Lafarge több mint 70 éve alakult Franciaországban, Nyugat-Európa után immár Latin-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Közép- és Kelet-Európában is igyekszik megvetni a lábát. A Lafarge üzletpolitikájának első számú célkitűzése – Frederic Aubet elmondása alapján –, hogy a legbiztonságosabb és a legegészségesebb cég legyen, továbbá céljaik között szerepel a fenntartható fejlődés, azaz: „…ne hagyjunk nyomot magunk után a környezetben…”.

A munkahelyi balesetek számát a nullára kívánják csökkenteni, nem sajnálják a pénzt, az időt és az energiát sem arra, hogy semmilyen egészségi probléma ne keletkezzen a munkahelyen. Ennek érdekében egy egészségi és munkabiztonsági rendszert építettek ki, melynek keretében minden dolgozónak képzésen, tréningen kell részt vennie. A Lafarge több mint 1000 alkalmazottja kutatja a fejlesztési lehetőségeket, a bevételek jelentős részét szánják fejlesztésre. 

Királyegyháza számára fontos eleme a Lafarge üzletpolitikájának az az elvárása, hogy minden üzem működjön együtt a helyiekkel. Frederic Aubet elmondta, hogy éppen egy évvel ezelőtt – 2010. május 25-én – jelentették be a Strabag és a Lafarge együttműködését, miszerint az Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában működő cementgyárak összevonásával létrehozzák a Lafarge Cement CE Holding GmbH nevű céget. A versenyhivatalok figyelemmel kísérték az együttműködést, végül az osztrák versenyhivatal is felülvizsgálta és jóváhagyta.  

„Ipari, biztonsági és egészségi szempontból is finisben vagyunk – mondta F. Aubet – készülünk az értékesítésre”.