Néptáncosaink Gerdében

Meghívást kaptunk a gerdei nyugdíjas szervezőktől az október 15-ei szüreti felvonulásra, melyen összesen több mint nyolcvanan vettünk részt. Gerdében menettánccal vonultunk fel, és négy helyen is megálltunk, hogy a Kisbíró és a Bíró kihirdethesse, mi történt a faluban az év eddigi szakában.

Minden megállónál táncoltunk is egyet mielőtt tovább indultunk volna. Mindenki nagyon szépen volt felöltözve, a helyi iskoláskorú kislányok kékfestő szoknyában, fehér blúzban, fehér köténnyel, a fiatalok cifra kasmír öltözékben voltak, mi pedig a szokásos fehér viseletünkben tarka kendővel és vastag berlinerrel kiegészítve.

Négy lovas kocsival hajtottunk át Varjasra, majd Szabadszentkirályra, ahol a hangos zeneszóra kitódultak az emberek az utcára, és mosolyogva, integetve fejezték ki tetszésüket. A szervezők nagyon ötletesen oldották meg a hangosítást: egy személyautó vontatta utánfutón benzines aggregátorral fejlesztettek áramot. Gerdébe visszatérve nagyon finom vacsorával vártak bennünket. Köszönjük mindazoknak, akik segítségünkre voltak: Gyenis Istvánnak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta lovait, ifj. Gyenis Istvánnak és Rolandnak a nagyon fegyelmezett fogathajtásért, Grím Ferenc Polgármester Úrnak, hogy a falubusszal elszállított minket. Köszönet a színes fejkendőkért Gyenis Istvánné Bözsikének és Nagy Istvánné Marikának, a berliner kendőkért pedig Tóth Gyuláné Marika néninek, Spohn Lászlóné Bözsi néninek, Ózdi Tiborné Marcsinak, Csőnyi Rózsikának, ?s Ferencné Jolánkának, Nagyfenyvesiné Lovas Klárinak és Rugási Péternek.