Felavatták Királyegyházán a cementgyárat

Királyegyházán nyitotta meg új cementgyárát a Lafarge SA és a Strabag SE, a két cég közös vállalkozásában. Az új létesítmény Európa legmodernebb cementgyára, amely fenntartható gazdasági hasznot hoz majd a régiónak.

(Video melléklettel!)

HOSSZÚ TÁVÚ BEFEKTETÉS 

A 800 milliós állami támogatással elkészült királyegyházi projekt jelentős társadalmi előnyökkel jár a kistérség számára. A cementgyárnak 130 alkalmazottja van, ugyanakkor további 300 fő közvetett foglalkoztatásához járul hozzá. A Lafarge bevonása révén ez a projekt lett az utóbbi 5 év legnagyobb francia beruházása Magyarországon. Az építkezést a Strabag SE cége, a Nostra Cement Kft. irányította. A cementgyártásban világelső Lafarge az építkezés utolsó fázisában, 2010 májusától állította szakértelmét a projekt szolgálatába. A beruházás legnagyobb beszállítója a cementgyár-építésben világszerte sok tapasztalatot szerzett kínai CBMI volt. A királyegyházi építkezésen mindösszesen csaknem 3500 dolgozó vett részt, a munkálatok során mintegy egymillió köbméter földet mozgattak meg, és felhasználtak 160 000 köbméter betont. A legnagyobb méretek: 105 méter magas hőcserélő torony, 60 méter magas klinkersiló, 5 kilométeres vasúti pálya. A legmodernebb technológiával felszerelt gyár megfelel legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, energiatakarékos üzemeltetése révén pedig hozzájárul a globális széndioxid kibocsátás mérsékléséhez.

       

 

   

 

KIVÁLÓ MIN?SÉG? CEMENT A MAGYAR ÉPÍT?IPARI BERUHÁZÁSOKNAK

 

A sikeres próbaüzem után a gyár több mint évi egymillió tonna kiváló minőségű ömlesztett és zsákos cement előállítására lesz képes. A tervek szerint a termékek legnagyobb részét a magyarországi építkezésekhez, elsősorban a Strabag beruházásaihoz használják fel. A királyegyházi projektben rejlő lehetőség fontos, hiszen a kormány nemrégiben jelentette be gazdaságfejlesztő terveit, amelyek egyik fő pillére az infrastruktúrafejlesztés. A cég máris megkezdte a cement szállítását a Pécsi Egyetem most épülő kutatóközpontjához, a Science Buildinghez. Emellett egy közös projekt kidolgozását is elkezdték a győri Audi gyárral. Hosszabb távon a helyi csapat által készített minőségi királyegyházi termék kihagyhatatlannak bizonyulhat mind az autópályák, mind a lakóingatlanok építése során.

 

   

 

SIKERES EGYÜTTM?KÖDÉS A LAFARGE ÉS A STRABAG KÖZÖTT

 

A Lafarge és a Strabag 2010-ben alapított közös vállalkozást hetven-harminc százalékos tulajdonrészesedéssel. Ez a közös vállalkozás lehetővé teszi, hogy a két cég – a vevők igényeire alapozva a gyártási kapacitásai jobb összehangolása révén – egyesítse erőit, és profitáljon az értékteremtő lehetőségekből. A most megnyitott magyarországi komplexumon kívül a közös vállalkozásnak további cementgyárai is vannak Ausztriában, Szlovéniában és Csehországban, így csaknem évi ötmillió tonna cement kerülhet Lafarge márkanéven a piacra.

 

       

 

   

 

   

 

 

További információk az alábbi linkeken:

 

http://nol.hu/gazdasag/cementgyar-avato_baranyaban

 

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/09/15/14/Atadtak_a_cementmuvet_Kiralyegyhazan.aspx

 

http://hvg.hu/kkv/20110915_kiralyegyhaza_cementgyar_avatas

 

http://www.pecsma.hu/helyi/2011/09/15/atadtak-a-cementmuvet-kiralyegyhazan/

 

http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=89985:atadtak-a-cementmvet-kiralyegyhazan&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113

A BAMA.HU videoriportja: 

{youtube}Llwv2qzulOQ{/youtube} 

További részletek a Galériában!