Farsang az óvodában

Február végén, március elején már a gyermekek s mi felnőttek is nehezen viseljük a hideg téli időjárást, a bezártságot. A farsang azonban jó alkalom arra, hogy ezeket a fagyos napokat megtöltsük izgalommal, vidámsággal, játékkal. A mi ovinkban hagyomány a Farsang, amit most hagyományainktól eltérően, március 2-án tartottuk meg a sorozatos megbetegedések miatt.

 

Már hetekkel a mulatság előtt készülődésbe fogtunk. Februárban szinte ez határozza meg tevékenységeinket. Vidám, mókás farsangi dalokat (Itt a farsang, áll a bál) tanultunk, tréfás  rigmusokkal, versekkel, mesékkel ismerkedtünk, álarcokat festettünk, amikben ijesztgettük megtréfáltuk egymást. Ragasztottunk, hajtogattunk, színeztünk, kisze-bábot készítettünk. Az ovisok már hetek óta lázas izgalommal várták, hogy végre jelmezt öltve mulatozhassanak az óvodában, büszkélkedhessenek ötletes jelmezeikkel. Elhatároztuk, hogy megújítjuk a Farsang napját oly módon, hogy a gyerekek egész nap jelmezekbe öltözve vigadozhassanak. Akiknek reggel hoztak a szülei farsangi jelmezt, büszkén viselték azt, viszont azoknak se volt oka a bánatra, akik nem tudtak készülni ruhával, ugyanis az óvoda rendelkezik annyi maskarával, hogy minden gyermek felölthessen magára egyet, és abban mulatozhasson.

   

A bál ebéd után kezdődött versekkel a szülők, nagyszülők és testvérek örömére. Majd következett a jelmezesek felvonulása. A cigánylány, Zorró, bohóc, ördög, focista, az angyal, a tűzoltó, Transzformer, Spartacus békésen megfértek egymás mellett. Volt cica, számtalan pókember büszkén vonult fel, ugrándozott a tigris, a boci, a zsiráf. A kislányok inkább hercegnő, királynő, tündér, Hanna Montana, Csipkerózsika jelmezben büszkélkedtek. Zárásként a szülőkkel, közös tánccal zártuk a farsangot. Végül elégettük a telet jelképező Kiszebábot. Miközben égett a kiszebáb, mi csörgő – csattogó hangszerekkel felszerelkezve, nagy ricsajt csapva elűztük a hideget, telet, betegséget. Majd átugrottuk a parazsat, mert akinek ez sikerült, az egész évben egészséges lesz, tartja a népi jóslás. Az idén is vendégeink voltak az iskolások, akiknek nagyon örültünk. A felvonulás után tánc kezdődött, amit egy kis sütemény és szörp elfogyasztása követett. Köszönjük a Szülői Munkaközösség tagjainak a szervezést, a gyerekeknek és szüleiknek a zsákbamacskába felajánlott játékokat, a konyhás néniknek pedig a süteményt.