A cél közelében

Két évvel ezelőtti látogatásunkkor szinte teljesen sík terület és a földmunkákat végző gépek, emberek látványa fogadott minket az építkezés területén. Az eltelt időszakban azonban gomba módjára nőttek ki a földből a monumentális, égbetörő vagy éppen óriási területen fekvő építmények.

A hatalmas épületek számunkra szokatlannak mondható, szinte hihetetlenül gyors tempóban épülnek sorban egymás mellett, egymás után, ezért is vetődött fel többször a kérés a Társadalmi Tanács ülésein és a Királyegyházi Képviselőtestület részéről, hogy szeretnénk újra közelebbről is megtekinteni a munkálatok eredményeit. A kéréseknek eleget téve, Kővári József ügyvezető igazgató Grím Ferenc polgármester közreműködésével intézett meghívást az érdeklődők felé, melynek köszönhetően április 20-án ismét betekintést nyerhettünk, a már álló vagy épülő épületeken és épületekben folyó munkálatokba.

A máskor igen szigorú biztonsági őrök már a sorompónál szívélyesen fogadtak és kísértek bennünket a konténervárosba, ahol Kovács Mátyás és Mellár László mérnökök a látogatói terembe vezettek, elláttak munkavédelmi tanácsokkal és eszközökkel, és néhány bevezető mondat után egyből a terepre vittek minket. 

 

 

   

 A cementgyártás folyamatát hallgatva szájtátva bámultuk közvetlen közelről az elképesztő magasságokba nyúló, félelmetesen sok anyagból épült és egészen különleges, a funkcióknak speciálisan megfelelő szerkezetű építményeket. Ahogy Bozsányi János, Pécsbagota polgármestere, a Társadalmi Tanács tagja megjegyezte: „Mi csak csodálkozunk ekkora méretek és ilyen érdekes építészeti megoldások láttán!” Megtekinthettük az alapanyag-tárolótól, a hőcserélő tornyon át, a klinkersilón keresztül, a cementmalmokig és a cementsilóig, a palettázóig az összes építményt, aminek szerepe lesz a cementgyártás folyamatában. Közben részletes tájékoztatást kaptunk arról, hogy a gyártási folyamat teljesen zárt rendszerben zajlik majd, az alapanyagok fogadásától kezdve egészen a késztermék, a cement elszállításáig. A folyamatba mérőállomások – környezetvédelmi okokból – és mintavételi lehetőségek – a minőségbiztosítás szempontjából – lesznek beépítve. Számomra legérdekesebb az exkluzív irodaépület látványa volt. Előzetes várakozásomnak megfelelően egy valódi 21. századi, rendkívül modern építmény ez, melynek különlegességét a feszített építési technika adja. Így szinte a fizika törvényeinek ellentmondani látszik, ahogy néhány sugárnyalábszerű oszlopon áll az emeleti szint. Beléphettünk a majdani labor területére is, ahol egy robot fogja osztályozni a mintavételből csőpostán érkezett kapszulákat, hogy a mérnökök, technikusok a szigorúan 19 – 21 Celsius fok közötti hőmérsékleten és minimum 65 százalékos páratartalmon tartott szobában a minták minőségét ellenőrizhessék. Jelenleg hatalmas területen fekszik még az a rengeteg technológia alkatrész, ami beszerelésre vár. A féléves próbaüzem kezdetét október 1-jére tervezik a Nostra Cement Kft. vezetői.