Újabb beruházás a cementgyárban

Közel kétmilliárd forint értékű technológiai beruházást indít a Királyegyházai Cementgyár. A baranyai Királyegyházán nyolcadik éve működő építőanyag-gyártó üzem ezzel tovább emeli az eddig felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértékét, hatékonyan kapcsolódva a helyi hulladékgazdálkodásba, tovább csökkentve a fajlagos szén-dioxid-kibocsátását.

A Dél-Dunántúl meghatározó piaci szereplőjeként jelentős beruházást hajtunk végre a Királyegyházai Cementgyárban. Közel 2 milliárd forint saját erőből olyan technológiát építünk be, amely további lehetőségeket kínál a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén. Ez a lépés egy cementgyár életében komoly mérföldkő, hiszen ez által tovább csökkenti a fajlagos széndioxid kibocsátást, és egyben évtizedekre szavatolja a Királyegyházai Cementgyár versenyképes működését is.” – foglalta össze a beruházás jelentőségét Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

A Királyegyházai Cementgyár idei környezetvédelmi beruházása a 2014-ben bevezetett alternatív tüzelőanyagok hasznosításához kapcsolódik, annak kibővítésének tekinthető. Az akkori beruházás lehetővé tette, hogy az anyagában máshol már nem hasznosítható két anyagkör, a tisztított, aprított háztartási hulladék és gumitextil az úgynevezett együtt égetés folyamata során értékes tüzelő- és másodlagos nyersanyagforrást (pl. vasoxid, kén) adjon a cementgyártás folyamatához.

Ezzel nemcsak a fosszilis energiahordozókat óvják meg a jövő generációja számára, hanem az egyébként szemétégetésre, illetve lerakásra, depóniára ítélt hulladékot hasznosítják újra. A cementgyártás zárt technológiája miatt mindez beépül a cementbe.

Az újítás középpontjában ezúttal az úgynevezett klórleválasztó technológia áll, amely lehetővé teszi a nagyobb arányban történő alternatív tüzelőanyagok hasznosítását. Az eljárás lényege, hogy a cement gyártásközi termékének, a klinkernek az előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer. Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klór tartalmát. A zárt rendszerben kivételre kerülő gázelegy mészkőliszttel kerül összekeverésre. Ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port (bypasspor) leválasztják, és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza. A visszamaradó bypassport silókban tárolják majd, amelyet speciális építőanyag gyártására, valamint a szabványos határértékig a cementgyártáshoz hasznosítja majd a cementgyár.

A beruházás technológiai kivitelezése 2019 végén zárul le, míg az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése 2020 első félévében valósul meg. A befektetés eredményeként a Királyegyházai Cementgyár az alternatív tüzelőanyagok arányát 60 százalékról 80 százalék fölé tudja emelni. További környezetvédelmi hozadéka, hogy a fajlagos szén-dioxid-kibocsátást – ami jelenleg is jóval a megengedett határértékek alatt van – közel további 10 százalékkal tudja csökkenteni.

A kiegészítő technológiai elemek alkalmazásával együtt egy közel 100 és egy 1000 tonna bypasspor befogadására alkalmas siló is létesül. Ezen kívül a másodlagos nyersanyagtároló alapterülete is bővítésre kerül, A beruházást a LAFARGE Cement Magyarország Kft. saját erőből valósítja meg és finanszírozza.

Az alternatív tüzelőanyagok cementgyártásban történő hasznosítása a környezetre bizonyítottan pozitív hatást gyakorol. Ezt is jelzi, hogy előbb 2014-ben Környezetvédelmi díjat, míg 2019-ben Energiahatékony Vállalat díjat nyert el a LAFARGE.