Hatvan év együtt

2017 februárjának utolsó szombatján jeles esemény volt Királyegyházán. A Somlai házaspár, Ili néni és Laci bácsi a 60. házassági évfordulójuk alkalmából családjukkal és barátaikkal a templomban gyűltek össze, hogy megerősítsék és megünnepeljék házasságukat.

Grím Ferenc, Polgármester Úr és a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, Fata Gáborné is köszöntötte őket. Király József plébános nagyon szép misét tartott ez alkalomból. Ili néni elmesélte, hogy 1954-ben költöztek Királyegyházára és Laci bácsival való megismerkedésekor ő menyasszony volt már. Laci bácsi katona volt, egy hazalátogatási alkalommal fejébe vette, hogy mindenképpen ő szeretné elvenni Ili nénit. Mire leszerelt a katonaságból az eljegyzés felbomlott, így szabad útjuk volt a házasság felé. 1957. február 27-én volt az esküvőjük napja, pár hónappal Laci bácsi hazaérkezése után.  Megkérdeztük, van-e valami titok a hosszú házassághoz. Ili néni azt mondta, hogy mindig sokat imádkoztak az Istenhez, hogy segítse meg őket, mert sajnos beteg lett, így dolgozni sem bírt, az otthoni teendőket látta el, amit tudott. Amíg viszont tudtak, sokat szórakoztak, bálokba jártak és sokat voltak a barátaikkal is.

A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.” – ezeket a gondolatokat a Házasság Hete című program szervezőbizottsága vetette papírra, azzal a céllal, hogy olyan széles körű összefogásra törekedjenek, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét.

Ezúton még egyszer gratulálunk és sok szép, boldog évet kívánunk nekik jó egészségben!