Tökfaragás és rétessütés

2016. november 5-én, szombaton a Kultúrházban került megrendezésre egy kis őszi jókedvcsináló program, tökfaragás és rétessütés. Reggel kilenc órától vártuk a gyerekeket, a tökfaragáson kívül lehetett festeni, rajzolni és a Márton napi felvonuláshoz mécsestartó üvegeket dekorálni.

Az érdeklődők teával és sütőtökkel lettek megvendégelve. Sokan eljöttek, hangulatosra sikerült a nap, nagyon jól összhangban volt a színes, kinti hideggel szemben a benti meleg és a rétes illata. Egész nap szárnyalt a kreativitás. A kisebbek rajzoltak, festettek és színeztek. Akik már elbírtak a tökökkel, azok faragtak, némelyik már egészen ijesztőre sikerült. Hogy bírják erővel a kicsik és nagyok, folyamatosan sült a sütőtök a sütőben, mindenki csipegethetett addig, amíg el nem készült a finom rétes. A meleg tea szintén jól esett mindenkinek.

       

   

A Nyugdíjas- és a főzőklub tagjai sokat dolgoztak azért, hogy mindenkinek jusson a finom süteményből. Külön látványosság volt, ahogy készítették, nem hiába, nagyon ügyesek és rutinosak. Már ahogyan készült, látszott rajta, hogy finom lesz és ez a nap végére be is bizonyosodott. Pedig nagy munka a rétes készítése, a tészta állagának eltalálása és a nyújtása sem egyszerű. A kultúrházi körülmények kissé meg is nehezítették ezt a műveletet, de sikerült felülkerekedni ezen a problémán. Azért, hogy mindenkinek a kedvére tegyenek, készült többféle is, többek között túrós, mákos, grízes is. Egész délelőtt ezzel foglalkoztak az asszonyok, amit ezúton is szeretnénk megköszönni nekik.

Amikor frissen sütve visszakerültek az önkormányzati konyháról a rétesek, még valami vissza volt, megszórni porcukorral őket. Mindenki nagyon várta, hogy ez az utolsó mozzanat befejeződjön és kóstolhasson. Tökéletes lezárása volt ez a napnak, mindenki jól érezte magát.