LAFARGE cementtel újult meg az állatkert

Már a 2000-es évek elején felmerült az 1960-ban épült Pécsi Állatkert korszerűsítése, a területe alatt lévő ivóvízbázisok védelme érdekében végrehajtott fejlesztése. A beruházás során alkalmazott építési megoldásokkal szembeni alapkövetelmény volt a környezet- és a vízbázis védelmének biztosítása, valamint a védett természeti értékek közegébe illeszkedő, időtálló kialakítás.

A projekt kiemelt szerepe és a nagyszabású látványtervek megbízható, innovatív és a kihívásokra korszerű válaszokat adó építőipari megoldásokat követeltek. A LafargeHolcim értékteremtő vállalati hozzáállása hozzájárult ahhoz, hogy erősebb és tartósabb épületeket emelhessenek a Pécsi Állatkert területére.

A magasépítészeti beruházásnak három fő összetevője volt: egy 1000 négyzetméteres ökoturisztikai park és fogadóközpont létrehozása; az állatkert felújítása a területének fél hektáros megnövelésével és az akvárium-terrárium látogatóközpontba történő átköltöztetésével; valamint egy kerékpározásra alkalmas út kijelölése a Mecsextrém Park és a Remeterét között. Megújult a látogatóközpont főbejárata és új épületekkel gazdagodott. Biztos alapot és szivárgásmentes szigetelést kapott többek között a csaknem ezer négyzetméteres fogadóközpont, a majomház, illetve 12 nagyméretű, tengervizes és édesvízi akvárium, 4 paludárium – akvárium és a terrárium keveréke –, valamint 24 terrárium. Elkészült az a száz köbméteres medence, amely így az ország harmadik legnagyobb akváriuma.

A Pécsi Állatkert felújítása során legfontosabb vezérelv volt a vízbázis védelme. A fokozott védelmet a nagytestű, elsősorban patás állatoknál kellett kiépíteni. Az ezt lehetővé tévő technológia a teljes vízzárást biztosítja, maximális mechanikai igénybevétel esetén is. A fő követelményt a kifutók építése során a mérsékelten agresszív kémiai környezet hatásainak figyelembe vétele jelentette a betonkeverék kialakításakor. Másrészt a szigetelés és a vízelvezetés gondos megtervezésére és kivitelezésére volt szükség.

Összesen négyezer köbméter beton került felhasználásra. A beton és vasbeton szerkezetekhez Szürke Rapid és az agresszív kémiai környezetnek is ellenálló mérsékelten szulfátálló Piros Rapid cementeket használták fel.

A projekt eredményeképpen megvalósult az állatkert modern turisztikai igényeknek megfelelő, ökológiai és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztése és biztosítottá vált Pécs város vízbázisának védelme is. Így megnyitásakor a Pécsi Állatkert Magyarország egyik legkorszerűbb és leglátványosabb parkjává vált.