Interjú a Polgármesterrel

Milyen változások történtek az utóbbi 5-10 évben Királyegyházán? – kérdeztük Grím Ferencet, aki immár 18. éve polgármester a mi falunkban.

– 1998-ban választottak meg polgármesternek és azóta polgármester vagyok a településen. Nekem ez egy nagy kihívás volt, és persze a testületemnek is nagy kihívás volt. Az első négyéves ciklusban olyan gazdasági helyzet alakult ki az önkormányzatnál, hogy nehéz volt az önkormányzatot fenntartani, de 2006-ban egy kiugró lehetősége volt az önkormányzatnak, és mi ezt kihasználtuk, konkrétan a cementgyáras beruházással. Ezzel a szándékunk az volt, hogy egy olyan gazdasági hátteret biztosítsunk Királyegyházának és a kistérségnek, ami nagyon jó. Ezzel a beruházással sok ember kapott munkalehetőséget is. A cementgyár indulásakor a dolgozók 25 százaléka királyegyházai volt.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Nagyon sok tervem van, és nagyon sokat meg is valósítottam pályázatok útján, főleg 2006-tól, mivel akkor nagyon felgyorsultak ezek az események. Nekünk egy nagyon jó pályázatíró csapat dolgozik, az eddigi pályázatok 96 százalékát meg is nyertük. Én legjobban ezt a királyegyházai kisiskolát akarom fenntartani és megtartani, ez nagyon nehéz, mert alakulhatnak olyan politikai helyzetek, melyek kisiskolák megszűnését célozzák. Én akarom, hogy ez az iskola megmaradjon és a gyerekeinket itt helyben tudjuk taníttatni.

Mit szeretne a pályázatokból megvalósítani?

Minden olyan dolgot, ami a településnek az érdeke. Az intézményeket nagyjából most már felújítottuk. A kultúrháznál lesz egy könyvtár, most erre van pályázat beadva. Falumúzeumot szeretnénk létrehozni, és a helyi templomot szeretnénk felújítani. Minden olyan pályázatot szeretnénk alkalmazni, ami a településnek a fejlődését segíti.

Mi az ön álma a faluval kapcsolatban?

Nekem van egy olyan álmom, hogy közösségi teret szeretnék felépíteni egy oktatási, kulturális és sport centrumot, ami egy körülbelül 800-1000 négyzetméteres területen lenne. Tudom, hogy sok idő el fog telni addig, de ezt mindenképpen meg szeretném valósítani.

Mi a falu legnagyobb problémája?

Sajnos Királyegyházán nagy a munkanélküliség, de mi pont ezért működtetjük, a közmunka programot ahol már harminc ember dolgozik. Köztudott, hogy a közmunkások fizetése még a minimálbért sem éri el, de valamit tudnak tevékenykedni és egy kis pénzt keresni. Én azt hangsúlyoznám, hogy ezek a közmunkások termelő munkát végeznek, ellenben vannak, akik azt hangoztatják, hogy a közmunka semmit nem ér, de ez nem így van. A közmunkából kinyert zöldségek, gyümölcsök például a főzőkonyhánkra jutnak frissen! Ennek köszönhető, hogy nálunk olcsóbb az étkeztetési díj.

Ön mire a legbüszkébb a faluban?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy az emberek egyre jobban érzik magukat ebben a faluban és egyre több kulturális rendezvényünk van. Ezt elsősorban az immár 10 éve működő Közalapítvány Kuratóriumának köszönhetjük, akik már több éve szervezik ezeket a programokat. Nekem az a legnagyobb boldogságom, hogy jól érzik az emberek magukat.

A cikk a 2016. április 4-8. között megrendezésre került Digitális Témahét programja keretében készült. Szerzői 8. osztályos tanulók.