Nyári élmények, kirándulások

Hamarosan újra becsöngetnek, kezdődik az iskola, ebből az alkalomból idézzük fel, hogy ért véget az elmúlt tanév, és mivel töltötték a nyári szünidőt tanulóink.

A 2013/14-es tanév végén a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány támogatásának köszönhetően élményekben dús kirándulásokra mehettek a királyegyházai iskolások. A felső tagozatosok Budapestre és a pécsi Mecsextrém parkba látogattak.

Réti Médea így emlékszik vissza a budapesti kirándulásra: „Első nap a Mezőgazdasági Múzeumba mentünk, ahol sok minden jó dolgot láttunk, többek között óriási és nagyon élethű kitömött állatokat. Utána elmentünk a Tropicariumba, ahol nagyon sok halat, cápát és még sok-sok más vízi állatot láttunk. Mi ötödikesek a hatodikosokkal együtt még egy napra maradtunk, ezért este a hotelban lepakoltunk és elmentünk a nagyvárosba nézelődni. Egy pizzériában vacsoráztunk a Belvárosban, megcsodáltuk a kivilágított történelmi épületeket: a Budai Várat, a Parlamentet, a Dunát és a hidakat, legszebb volt a Lánchíd.  Másnap egy gyors rendrakás után reggeliztünk majd a Fővárosi Állat- és Növénykertben töltöttük az egész napot. Sokat nézelődtünk sok-sok különleges, érdekes állatot láttunk. Este vonattal jöttünk haza. Nagyon jó volt!

                                        

A hetedik és a nyolcadik osztály egy napot töltött Budapesten, a második napon Pécsre, a Mecsextrém parkba mentek. Az alsó tagozatosokkal 2014. június 11-én Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkba kirándultunk. A hosszú utazást követően rögtön egy félórás honfoglalás kori lovasbemutatót tekintettünk meg, melynek során megismerkedtünk őseink fegyvereivel, harcmodorával és lovasjátékával. Ezután sétáltunk a parkban, ahol tájházakat néztünk meg, tésztát nyújthattak a gyerekek és beülhettek egy régi iskola régi padjaiba is. A Feszty-körkép látványa nagy hatást tett a gyerekekre, többekben okos kérdések vetődtek fel a látottakkal kapcsolatban. A félórás bemutató fél percnek tűnt, a látvány magáért beszélt. A kézműveskedés előtt, a nagy melegben a gyerekek megérdemeltek egy-egy gombóc hűsítő fagyit. Ezt követően kétfelé vált a csoport, az 1-2. osztály nemezelésen, a 3-4. osztály pedig bőrdíszműves foglalkozáson vett részt. A kisebbek nagy beleéléssel és kitartással labdát készítettek, a nagyobbak pedig karkötőt. A hosszú, ám nagyon tartalmas napról mindenki feledhetetlen élményekkel tért haza.

       

Másnap délelőtt kisétáltunk az alsósokkal a cementgyárba. Mindenkinek védőfelszerelést kellett felvenni, hogy a gyárat kívülről szemügyre vehessük. Ezután betekinthettünk a vezérlő központba is, ezt nagy érdeklődéssel figyelték a gyerekek. Majd egy előadást hallgathattunk meg a gyárban folyó munkával kapcsolatban. Ezalatt megkínáltak minket pogácsával és üdítővel. Hazafelé a kisbuszon vidáman emlegettük fel a látottakat.

                                            

A nyári szünetben balatoni tábort szerveztünk, melyen az iskola legjobb tanulói térítésmentesen vehettek részt az intézmény jóvoltából. A táborban két pedagógus, Presits Viktória és Pintér Tibor szervezte a programokat és vigyázott a gyermekekre éjjel-nappal, az étkezéről pedig az önkormányzati konyha dolgozói, Bedő Istvánné és Czakó Istvánné gondoskodtak. Köszönjük Királyegyháza Önkormányzatának a támogatást!

Katona Cintia így ír a tábori élményekről: „Június 30-tól július 6-ig voltunk a balatoni táborban. Minden nap elmentünk fürödni. Egyszer átsétáltunk Balatonfenyvesre és ott is fürödtünk. Balatonmárián hajókáztunk is. Játszottunk sok mindent, a legizgalmasabb a számháború volt, mert a lányok nyertek, és nekem a vetélkedő is nagyon tetszett. Péntek este az utcabálba is elmentünk. Szabad foglalkozások is voltak, a parton sokat fociztunk és métáztunk is. Aki akart, az minden délután futhatott is. Mielőtt elindultunk elbúcsúztunk egymástól és a Balatontól, és itthon nagyon sok mindent elmeséltünk. Szerintem nagyon jó volt.