Hátrányból esély – projektzáró

2013. november 6-án „Az óvodai tehetségsegítő programok, erdei óvodai programok támogatása című (NTP-OTM-MPA-12 kódszámú) pályázat” projektzáró rendezvényét tartottuk.

A pályázaton 851 ezer forintot nyertünk, amit kirándulásokra, az élmények feldolgozásához szükséges írószerekre, ismeretterjesztő könyvekre, természetkutató eszközökre, szerszámokra, polcok vásárlására fordítottunk. A pályázat lehetőséget adott, hogy kirándulhassunk Sumonyba, a madarásztáborba, Hetvehelyre a Mókus-suliba, Sasrétre. A záró rendezvény célja volt a látott, tapasztalt élmények feldolgozása és a produktumok a bemutatása a szülőknek és a meghívott vendégeinknek. A kiállítás egyik része volt az „Én erdei lexikonom” bemutatása, amiben az átélt élmények, a természet megismerése jelent meg összefűzött formában. Az udvari terepen az egész óvoda dolgozott, felnőttek, gyerekek, szülők, önkéntesek. Megépítettük és megtanultuk a felszíni formákat, hegyet, dombot, síkságot és a kiránduláson látott domborzatot, amibe törpe cserjéket ültettünk. A tóba szigetet építettünk, amit híd köt össze a „szárazfölddel”. A gyermekek terveit, ötleteit kiviteleztük, felépítettük Manófalvát és Katica-völgyet, a házakat fatörzsből illetve vesszőből készítettük. Ez a barkácsolás a gyermekektől nagy kreativitást és sok munkát kívánt.

 

   

 

Plakátokkal, meghívókkal, kedves szóval hívtuk fel a figyelmet erre a napra. Nagy izgalommal készültünk a rendezvényre. A délelőtt folyamán bábelőadás, hangszerkészítés folyt, a hangszereket a nap végén hazavihették a gyerekek. Ebéd után az óvodások jó hangulatú őszi énekes verses, táncos műsorát Muzsikus Gábi kísérte hegedűvel. A műsor után tehetségkereső munkánkkal, a projekt eredményeinek ismertetésével a kirándulások fotóival ismertettük meg, a szülőket, vendégeinket és a megjelent civil szervezetek képviselőit, akik mind elismeréssel szemlélték a látottakat. A különféle technikákkal készített gyermeki alkotások az óvoda teraszán a pályázati pénzből vásárolt polcokon lettek kiállítva.

 

Majd ezután következett, a szülőkkel közös játszóházas programunk, amikor mindenki az anyukájával, apukájával együtt táncot tanulhatott, közreműködhetett a furfangos mesén, társasjátékot játszhatott, fanyakláncot festhetett. A négy próbát mindenki sikeresen teljesítette. Az őszi napot finom sütemények elfogyasztása zárta. Jó volt látni a sok vidám óvodást és a velük együtt játszó mosolygó szülőket.

 

Köszönjük a szülőknek, vendégeinknek a részvételt, a konyhás néniknek a sok süteményt, a szülői munkaközösség segítő tagjainak és az önkénteseknek a támogatást. Elmondhatjuk, hogy minden szempontból sikeres projektet zártunk, hiszen a kirándulások által a gyerekeket számtalan élmény érte: a természetvédelmi magatartás normákat megtanulták és alkalmazták, az élmények feldolgozása során sokféle tevékenység közben kipróbálhatták magukat.