Elismerések a cementgyárnak

A LAFARGE királyegyházai cementgyárának vasúti beruházása 2013 novemberében rangos díjban részesült a londoni Európai Vasúti Kongresszuson. A rendezvényen az Európában kiemelkedőnek számító vasúti beruházásokat értékelték.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházai Cementgyárában és Bükkösdi Kőbányájában található vasúti kiszolgáló rendszert „Az év legjobb árufuvarozási depója” díj odaítélésével ismerte el a nemzetközi zsűri.

A vasúti szerkezetek építése 2010-ben fejeződött be, ebben az évben hagyta el próbaüzem keretében az első szerelvény a Királyegyházi Cementgyárat. 2011-ben kezdődött Európa egyik legmodernebb cementgyárának üzemszerű működése. Ettől kezdve a termelési igények kiszolgálása érdekében rendszeres a vasúti forgalom a LAFARGE Cement Magyarország Kft. cementgyára és kőbányája között. Az alapanyag beszállítása kezdettől fogva vasúton történik a Királyegyházai Cementgyárba. 2013-ban pedig elhagyta a gyárat az első cementet szállító vasúti szerelvény is. Ezáltal jelentősen mérsékelhető a kamionforgalom, ami mérsékli a környezet terhelését és fokozza a cementkiszállítás hatékonyságát.

Egy másik rangos díjjal jutalmazták a LAFARGE Cement Magyarország Kft-t a helyi közösségeket támogató kezdeményezéseinek köszönhetően. A rangos zsűri a „Közös ügyek- közös felelősség” kategóriában a 2008-ban alapított CSR Hungary Díjra javasolta a Királyegyházai Cementgyár pályázatát.

Az értékelési szempontok alapja a vállalati társadalmi teljesítménymérés (CSP: Corporate Social Perfromance) modellje, amely a menedzsment és a tulajdonosok, befektetők számára is áttekinthetővé és szakmailag is nyomon követhetővé teszi a felelősség és fenntarthatóság rendszerét a vállalat egészének a működésében. Ma már a vállalati felelősség és a fenntarthatóság piaci értéket és versenyképességét növelő tényezővé vált.

„A LAFARGE világszerte törekszik a hosszú távú jó kapcsolat fenntartására a helyi közösségekkel. A Királyegyházai Cementgyár vezetősége úgy gondolja, hogy a helyi közösségeknek nyújtott csupán anyagi támogatások hosszú távon nem elégségesek. Ennek szellemében a helyiekkel olyan kezdeményezéseket valósítunk meg, melyek közösségi részvételt feltételeznek és hosszú távú hozadékuk kézzelfogható.” – mondta a díjjal kapcsolatosan Zadravecz Zsófia, a Királyegyházi Cementgyár marketing kommunikációs vezetője.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. ebben az évben kezdeményezte a fiatal generáció közösségfejlesztésére szolgáló Mural falfestő programot, továbbá a közösségi terek megújítását támogató, települések főterének térkövezésére szóló pályázatát a Leier Hungária Kft-vel együttműködésben.