A fővárossal ismerkedtünk

2013. október 22-én a Királyegyházai Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulóival Budapestre kirándultunk. Azért választottuk ezt az úti célt, mert mindkét osztály tananyagában szerepel fővárosunk nevezetességeinek bemutatása.

Az izgalommal teli reggeli indulás után következett a három órás vonatozás.

A Keleti pályaudvarról metróval mentünk a Kossuth térre. Parlamenti látogatásunk előtt sorba vettük a Duna-part e szakaszán található négy Duna-hidat, melyek: a Margit híd, az Erzsébet híd, a Szabadság híd és a Lánchíd. Utóbbin tettünk egy kisebb sétát is. Megtekintettük az ezen a partszakaszon fekvő, a Világörökség részeként megismert Budai Várnegyed épületegyüttesét, a Gellérthegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával. Elsétáltunk a Gresham-palota és a Magyar Tudományos Akadémia előtt.

Ezek után az előzetesen lefoglalt időpontunknak megfelelően több más iskolai csoporttal együtt bejutottunk a Parlament épületébe, ahol szerencsénk volt látni a díszőrség katonai bemutatóját és a koronaőrök őrségváltását is. A gyerekek lenyűgözve, pisszenés nélkül csodálták a bemutatót és az épület belső tereit. Idegenvezetőnk kérdéseire ügyesen válaszoltak a tanult ismereteik alapján.

   

Miközben következő állomásunk felé igyekeztünk, megálltunk a Mártírok terén és megemlékeztünk az október 23-i eseményekről.

Célunk volt még megismertetni a gyerekekkel Budapest tömegközlekedését, melyhez a Csodák Palotájához való eljutás pont megfelelő volt. Tanulóink fegyelmezetten utaztak a villamosokon és az autóbuszon is.

A Csodák Palotájában a gyerekek hamar birtokba vették a különböző ismereteket oktató játékokat. Miután megismerkedtek a rendelkezésre álló kísérleti eszközökkel, egy fizikai előadást is megtekintettek, ahol érdekes jelenségek bemutatásának aktív szereplőivé is válhattak.

A vasútállomás felé indulva további izgalmakban volt részünk, mert az útvonalunkba eső Budai rakpartot lezárták egy fáklyás felvonulás miatt. Természetesen „leküzdöttük” ezt az akadályt, és fáradtan, de élményekkel gazdagon tértünk haza.