Hátrányból esély

Királyegyháza Óvodája sikeresen indult a Nemzeti Tehetség Programban, az óvodai tehetségsegítő programok, erdei óvodai programok támogatására kiírt pályázaton „Hátrányból esély” címmel (A pályázat kódja: NTP-OTM-MPA-12).

A pályázat megvalósításával az volt a célunk, hogy gyermekeink közül a tehetségígéretes gyermekek a számos élmény és sokféle tevékenység hatására, fejlődjenek, ismereteket szerezzenek. Másik célunk, hogy óvodásainknak belső indítatássá váljon a környezettudatos életmód, a természeti értékeink védelme, a természettudományi szókincs bővítése.

Programjaink helyszínei voltak: Sumonyban a Madarásztábor, Hetvehely erdőjében a Mókus Suli és Almamellék, ahol kisvasúttal a Sasrétre mentünk.   

A helyszínen megismerhettük, megtapasztalhattuk óvodásainkkal és szüleikkel a csodás őszi táj élővilágát, szakértők megmutatták a természet szépségeit, a különböző tájegységek domborzati adottságát, az élő erdőt, a természet összefüggéseit, az ember felelősségét.

A madarásztáborban Wágner László madarász és önkéntes segítői bepillantást mutattak a madárgyűrűzés rejtelmeibe, és megismerhettük a környék madárvilágát. Találkoztunk barátposzátával, foltos nádi poszátával és egy beteg fecskével, aki nem tudott útra kelni.

Ezt követően Hetvehelyre látogattunk, ahol már két szakképzett pedagógus várt bennünket a Mókus Suliban, hogy útra kelhessünk az erdei tanösvényen, és sétánk közben játékos formában megismertették a gyerekekkel a Mecsek élővilágát. Elmesélték nekik az őszi kikerics kívánságát. Számos állat és növényfajjal találkoztunk, és nagyvadak lába nyomát is megfigyelhettük.  A kirándulás delén jólesett a meleg ebéd, amit szintén a pályázati támogatási összegből rendeltünk. Egy kis pihenő után a természettel kapcsolatos csoportjátékok várták az ovisokat, mozgás közben újabb tudásra tettek szert a természet világából.

Következő állomásunk Sasrét volt. Érkezésünk után először a Kisvasúti és Erdészeti Múzeumba tértünk be, ahol sok régi történetet mondott el a szakértő idegenvezető, ő igazított el minket a természetben is. A kisvonatra is felszálltunk, útközben kócsagot, gémet, egerészölyvet, juhokat, tavat, nádast láttunk. Majd a vonatról leszállva egy vaddisznó család futott elénk. A gyerekek örömmel megetettek őket friss fűvel.  A tanösvényen sétálva leveleket, terméseket gyűjtöttünk. Végig sétáltunk az „őserdőben”. Megtudtuk, hogy a gubacsdarázs hogy készíti a fészkét, találtunk kabóca ruhát, és számos természeti szépségre volt lehetőségünk rácsodálkozni. A forrásnál nagyítóval megvizsgáltuk a víz tisztaságát, és úszó bolharákokat csodáltunk.

   

Az őszi Zselic szépségében a gyerekek megismerhették az erdő, a rét, a patak és a patakpart élőlényeit, a közöttük és környezetük közötti kapcsolatokat, valamint az élőlények környezetükhöz való alkalmazkodását. Kirándulásaink során óvtuk a természetet, a gyerekekkel gyakoroltuk a természetjárás helyes módját.

Erdei lexikonját minden kisgyerek folyamatosan készíti, közben építjük, tervezzük, formáljuk az udvari terepünket, amelyen hegy, tó mező jelenik meg. Manó falva és Katica sziget lesz kialakítva az ovis csoportok szerint.

Bízunk benne, hogy sikerült kedvet ébreszteni, hogy érdemes kimozdulni a megszokott otthoni környezetből, és kimenni a szabadba, ahol számos csoda vár ránk. Ezúton szeretnénk megköszönni a szülőknek, hogy elengedték gyermekeiket az élményt nyújtó kirándulásokra, valamint örülünk, hogy sok lelkes kirándulni vágyó szülő is velünk tartott, és ha kellett, segítette a munkánkat.

Az erdei óvoda projektzáró rendezvényére hívjuk 2013. november 6-án az érdeklődőket, ahol természetvédő tevékenységünkkel, gyermekek munkáival, a gyermekeket fejlesztő, tehetségkereső munkáinkkal szeretnénk megismertetni, változatos tevékenységekbe bevonni a szülőket és a körülöttünk élő civil szervezeteket.