Fókuszban a környezetvédelem

Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing kommunikációs vezetője köszöntötte a megjelenteket 2014. április 24-én abból az alkalomból, hogy immár Királyegyházán is kezdetét vette a másodlagos tüzelőanyag felhasználása a cementgyártásban.

 

Frédéric Aubet ügyvezető igazgató elmondta, hogy a gyár kapui mindig nyitva állnak, bárkinek szívesen megmutatják, hogy készül a cement, és ennek a nyitottságnak egyik fórumát, a lakosság és a gyár vezetése közötti kapcsolatot erősítő Társadalmi Tanácsot szeretnék megújítani. Szó esett a tanácskozáson arról is, hogy április 7-én a két cementgyártó óriás, a LAFARGE és a Holcim bejelentette egyesülési szándékát, mely várhatóan 2015. második felére valósul meg. Ezzel a fúzióval az új cég 90 országban lesz jelen, kiegyensúlyozott földrajzi portfóliójával mintegy százezer munkavállalót foglalkoztathat és 32 milliárd eurós tervezett árbevétellel számol. Az egyesülés eredményeképpen egy még stabilabb pénzügyi háttérrel rendelkező vállalatcsoport jöhet létre.

 

A gyár vezetősége nagyon büszke arra, hogy elnyerte a Baranya Megyei Környezetvédelmi-díjat, melyet többek között a környezetvédelmi programjáért, a környezeti hatásainak csökkentéséért, a másodlagos tüzelőanyagok bevezetéséért ítélt oda a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.  A környezetvédelmi beruházás első fázisa meg is kezdődött: április 10-én elindult a másodlagos tüzelőanyagok használatának próbaüzeme. Mindez összhangban van a LAFARGE Csoport fenntarthatósági ambícióival, amelynek értelmében a tervek szerint 2020-ra az 1990-es évekhez képest 33 százalékkal szeretnék csökkenteni a tonnánkénti széndioxid kibocsátást. Ennek eléréséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat megóvják és helyettesítsék minimum 50 százalékos arányban. A királyegyházai gyárban a másodlagos tüzelőanyagok bevezetésének második fázisában csarnok- és zárt szállítószalag építése szükséges. A beruházás értéke kb. 800 millió forint.

 

Mikita István gyárigazgató részletesen bemutatta az április 10-én elkezdődött próbaüzem ismérveit. Az első hat hónap a próbaüzem keretében fog telni, amelynek során különböző méréseket fognak végezni. Jelenleg egész gumi tüzelőanyagként való felhasználása vette kezdetét, melyről saját szemünkkel is meggyőződhettünk. A tájékoztatás napjáig csaknem húszezer darab egész gumi – ez körülbelül 160 tonna! – került elégetésre. Ehhez a művelethez emberi munka is szükséges, ezért nőtt a foglalkoztatás is, új munkavállalóknak biztosítottak lehetőséget a környékről. A gumi fűtőanyagként való felhasználásával a tüzelőanyag igény 10 százalékát tudják helyettesíteni ebben az évben. A következő lépés a gumiapríték, aprított műanyag felhasználása lesz. A beruházás előtti munkálatok végső stádiumban állnak, a csarnok építésével november 15-re szeretnének elkészülni. A próbaüzem következő fázisát is még ebben az évben tervezik elkezdeni, amivel elérhető lesz a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása akár 18 százalékos arányban.

 

A kivetített mérési adatokból láthattuk, hogy az előző években az engedélyezett kibocsátási értékek töredéke volt tapasztalható a működés során. Az új engedélynek megfelelő termelés során azonban a kibocsátási határértékek szigorúbbak lesznek az eddigiekhez képest. Ezért is mondhatjuk, hogy a másodlagos tüzelőanyagok bevezetésével a gyár tett még egy lépést a környezetvédelem érdekében. Szintén a környezetvédelem érdekeit szolgálja, hogy a termékek egyharmada immár vasúton hagyja el a gyár területét.

 

A fenntarthatóság nem csak környezetvédelem terén jelenik meg a gyár mindennapjaiban. Egyik alappillére a közösségépítés, mely terén legnagyobb hangsúlyt a balesetmentesség kapja, a cég arra törekszik, hogy a halálestek száma nulla legyen. Ezen a területen mérföldkőhöz érkezett a Királyegyházai Cementgyár: indulása óta már több mint 1000 nap telt el munkaidőkiesést okozó súlyos baleset nélkül. De emellett a közösségi tevékenységek támogatása is fontos, az elképzelések szerint 2020-ig a LAFARGE csoport dolgozói összesen egymillió munkaóra önkéntességet vállalnak. A Királyegyházai Cementgyár ennek érdekében már fel is vette a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, a Királyegyházai Általános Iskolával és a civil szervezetekkel.

Mi sem természetesebb, hogy a gyár igyekszik részt vállalni a közvetlen környezetének épített értékeinek kialakításában is. Itt elsősorban a fentieken túl alapanyaggal járul hozzá többek között a járdaépítési kezdeményezésekhez is.