Ismét fókuszban a munkavédelem

A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan 2013-ban is megrendezésre került a LAFARGE-nál az Egészség- és Munkavédelmi Hónap, amely világszerte szolgálja a munkatársak, valamint az alvállalkozói partnerek munkakultúrájának fejlődését.

A hónap megrendezése azért is fontos, mert a LAFARGE számára elsődleges prioritás az egészség- és munkavédelem, a munkaidő-kieséssel járó balesetek számának csökkentése, illetve teljes kiküszöbölése az összes gyáregységében. A tematikus hónap eseményei a világ összes LAFARGE gyárában, ugyanabban az időszakban zajlanak, az idei rendezvénysorozat központi témája szintén az egyes munkafolyamatok átgondolt, felelősségteljes kockázatelemzése volt, de egyúttal kiegészült az otthoni munkavégzés, a családtagok biztonságának és egészségének védelmével is.

   

A programok a mindennapi munkavégzés legfontosabb területeit magukba foglalták, mint például a kéziszerszámok megfelelő használatát vagy az állványépítést. Szakértők bevonásával egy ún. ergonómiai auditra is sor került, amelynek eredményeképpen a gyárban dolgozókat körülvevő környezeti tényezők, a munkavégzés során használt eszközök és anyagok is felmérésre kerültek. Második alkalommal tartottak vezetéstechnikai tréninget, de fontosnak tartották a dolgozók lelki egészségét, amit egy stresszkezelési tréning keretében fejlesztettek tovább. A dolgozók önzetlenségükről is tanúbizonyságot tettek, sokan részt vettek a véradáson a Magyar Vöröskereszt szervezésében, a közös szemétszedésen pedig még tisztább lett a gyár és környéke is. Idén sem maradt el a kikapcsolódás: a Sportnapon együtt tölthettek el egy kellemes, aktív napot a dolgozók családjaikkal együtt Szentlőrincen.

A hagyományos Nyílt Napnak köszönhetően ismét alkalom adódott arra, hogy a lakosság megismerhesse Európa egyik legmodernebb cementgyárának működését, ahol a kicsikre és nagyokra egyaránt gondoltak: az Ökováros-Ökorégió Alapítvány jóvoltából játszva ismerkedhettek meg a szelektív hulladékgyűjtéssel és a környezettudatos gyakorlatokkal. A Concrete Crew betondesigner csapatának segítségével új oldaláról mutatkozott be a beton. A lelkes pécsi csapat betonkirakókat készített LAFARGE cementből a legkisebbek örömére. A gyárlátogatás ez alkalommal rendhagyó módon történt: a hagyományosan Pécs belvárosában járó kisvonat aznap a cementműben rótta a köröket az érdeklődőkkel. A nap során a látogatók megismerhették mind magát a LAFARGE Csoportot, mind a Királyegyházi Cementgyárat, beleértve annak közel két éves működését, technológiáját, legfontosabb egységeit, mint például a laboratóriumot és a központi vezérlőt is.

A LAFARGE filozófiájának megfelelően a LAFARGE Cement Magyarország Kft. kiemelten ügyel a dolgozói, partnerei és környezetében élők egészségnek és biztonságának védelmére, valamint arra is, hogy biztonságos munkakörülményeket teremtsen munkavállalói számára. A tudatos magatartás és kockázatértékelési szemlélet kialakításában, és a vállalaton belüli és kívüli megismertetésében segített az idén is nagy sikerrel zajló Egészség- és Munkavédelmi Hónap.

II. Országos Betonkenu Kupa

Ismét a vízre szálltak a Pest megyei Ráckevén a betonból készült vízi alkalmatosságok. Talán hihetetlennek tűnhet, de a beton eme rendhagyó alkalmazása itthon két éves, világszerte pedig több évtizedes múltra tekint vissza. A hazai megmérettetésen idén öt egyetem és öt építőipari szakcég mérte össze mérnöki, tervezési és evezési tudását. A LAFARGE Királyegyházai Cementgyárát idén az a megtiszteltetés érte, hogy képviseltethette magát a zsűriben. A felkérésnek Zadravecz Zsófia, a cég Marketing kommunikációs vezetője tett eleget.

   

A versenyre a Királyegyházai Cementgyár támogatásával épített kenut a győri Széchenyi István Egyetem csapata készítette. A versenymű a LAFARGE KIRÁLYKÉK RAPID (CEM I 52,5 R) cementjéből épült. A lelkes fiatalokból álló csapat a tavalyihoz képest egy helyezést javítva a negyedik helyet szerezte meg. Az immár hagyománnyá váló kupán ismét bebizonyosodott, hogy a beton alkalmazása igen széleskörű, kreatív és innovatív tevékenység.