Védőnői tanácsadás

Február 19-én 16.00 órától került megrendezésre a TÁMOP 5.5.1.B-11/2 „Családi közösségi programok és szolgáltatások fejlesztése a Királyegyháza Római Katolikus Plébánia szervezésében” programsorozat keretén belül újabb előadásunkra a Királyegyházai Általános Iskola földszinti aulájában, melynek témája "Védőnői tanácsadás" volt.

Az előadás megtartására egy ismert előadót kértünk fel, Gelencsér Adrienn védőnőt Királyegyházáról, hogy így a kérdéseiket "közvetlenebbül" intézhessék hozzá a kedves résztvevők. A védőnő „A család megtartó ereje" témakörünk részeként tartotta meg védőnői előadását, amelyet egy rövid verssel indított "Várva várt gyermek" címmel.

 

Első nagyobb témakörében – "Gyermekvállalás-felelősséggel" – megtudhattuk, hogy a tudatos tervezés fontosságához hozzátartozik a családtervező nő alkalmasságának kivizsgálása, ami azt jelenti, hogy a leendő kismama menjen el tüdőszűrésre, fogorvoshoz, valamint terhességi alkalmassági vizsgálat céljából a nőgyógyászhoz és rákszűrésre is. Azt is fontos kihangsúlyozni, hogy ha valaki még nem állapotos, de szeretne gyermeket, akkor nagyon fontos a párok ivarsejtjeinek védelme, amihez hozzátartozik az alkoholfogyasztás kerülése, a dohányzás elhagyása férfinak és nőnek egyaránt, az egészséges táplálkozás, a többször keveset elv, a magzatvédő vitaminok szedése és a munkahelyi ártalmak kiszűrése. Rendszeres nemi élet mellett 3-6 hónap alatt sikerül – a statisztikák szerint – egy anyának gyermeket foganni, de ha valakinek 12 hónap "próbálkozás" után sem sikerül a gyermekáldás, akkor feltétlenül menjen el orvoshoz.

 

A második témakör a csecsemőgondozásról szólt. Gárdonyi Géza: "Mikor a gyermek" című verse után a csecsemőgondozás fő szempontjairól hallhattunk (többek között a harmonikus családi életről, a biztonságról és a tisztaságról is). Megemlítésre került, hogy az apák csecsemőkkel való kapcsolata nagyon sajátos és egyben fontos is a csecsemőkre nézve, hiszen ők azok, akik "röptetni" merik gyermekeiket, vagy akár birkózni velük, az anyák féltő magatartásával ellentétben. Fontos, hogy mindig szeretettel forduljunk a csecsemőhöz (hiszen ő úgyis megérzi, ha a szülő ingerült, vagy feszült), valamint beszéljünk a babához, hiszen bár válaszolni még nem tud, de ért minket.

 

A gyakorlati dolgokban elmagyarázta a védőnő a köldökellátást (alkoholos fültisztítóval, hintőporral), a szájpenész ellátását (gomba okozta elváltozás esetén), valamint a "babamasszázs" technikáját, amely többek között erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, segíti a vérkeringést és az immunrendszer fejlődésére is hatással van, és amelyeket 3 hetes kortól akár napi 20-30 percig is végezhetünk. A fürdetésről megemlítette, hogy ez egy fontos családi esemény, ami mindig ugyanabban az időpontban legyen – este, alvás előtt -, a víz 34-36 Celsius fokos legyen és semleges vegyhatású fürdetőszert használjunk. A körömvágás (csecsemőknél 3-4 naponta legyen), a tisztába tevés, a levegőztetés és végül az orrszívás módjáról is kaptunk felvilágosítást.

 

Harmadik témánk a "Csecsemő táplálásáról és hozzátáplálásáról" szólt. Itt egy norvég kisfilmet láthattunk a szoptatásról Dr. Gro Nylander "Breast is best" címmel. A védőnő azért norvég filmmel készült, mert a norvég nők azok, akik világviszonylatban a legtöbbet "teszik" a természetes szoptatásért, ami abban mutatkozik meg, hogy a lehető leghosszabb ideig szoptatnak hozzátáplálás nélkül, és ezt kórházi, sőt állami szinten is nagyon reklámozzák és támogatják.

 

A hozzátáplálás 6 hónapos kortól ajánlott, de el lehet kezdeni ezt akár 4 hónapos kortól is, ha erre van szükség.

Az előadás végén ismét egy kisfilmet láthattunk Mike Sharobim: "Kis Angyalkák" címmel. Mindezek után egy kötetlen beszélgetéssel zártuk az esténket, finom meleg tea és aprósütemények mellett. Szeretném megköszönni ezúton is Gelencsér Adrienn védőnőnek, hogy elfogadta felkérésünket és hasznos információkat osztott meg velünk.