Erős várunk: a családunk!

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatot írt ki „Gyermekes családok közösségépítő üdülésének támogatása” címen.

A pályázat célja szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatni kívánta a gyermekeket nevelő családok közösségeinek – kizárólag Magyarország területén megvalósuló – együttes pihenését és egyúttal a pályázó szervezetek közösségépítő, a családi értékeket pozitívan megjelenítő és népszerűsítő, az üdülés helyszínén, az üdülés szerves részeként megvalósuló önkéntes tevékenységét illetve programját. Kiemelten támogatja a pályázat a három- és több gyermeket nevelő családok, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok, az egyszülős családok, valamint a fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekeket nevelő családok közös üdülését, és a nagyszülők részvételének lehetősége útján a generációk közötti együttműködést és kapcsolatépítést.

A Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriuma által ez év augusztusában benyújtott CSP-CSNY-11-167 jelű, „Erős várunk: a családunk!” című pályázatunkat nyertesként értékelték. Az üdülésre olyan családokat igyekeztünk kiválasztani, akik elsősorban megfelelnek a pályázati előírásoknak – háromgyermekesek, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek –, és azon túlmenően kikértük az óvoda- és az iskolavezetés véleményét, valamint figyelembe vettük saját tapasztalatainkat a tekintetben, hogy kik azok, akik a segítenek a közösségi programok létrehozásában, a települési, iskolai vagy óvodai rendezvények megvalósításában.

   

Szerettük volna, hogy a kirándulás során a pályázatot elnyert családok tagjai valódi kikapcsolódásban, gondtalan ellátásban, szórakoztató, építő jellegű programokban részesülhetnének. Az üdültetés költségeire 200.000 Ft-ot nyertünk, melyből fedezni tudtuk az utazás, a szállás és az étkezés költségeinek nagy részét. A további programokra szükséges csaknem 150.000 forinttal, a Kuratórium döntése értelmében a Közalapítvány támogatta a kirándulást annak érdekében, hogy akik rendszeresen tesznek valamit a közösségért – időt, energiát áldoznak e célra –, ezúttal érezzék jól magukat családjuk körében. A Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány Kuratóriuma ily módon – a pályázat megírásával, a projekt lebonyolításával és a plusz költségek vállalásával – kívánta kifejezni köszönetét az üdülésre meghívott családok közösségi tevékenységéért. A kiránduló családok október 28-án érkeztek Mattyra, ahol túrát tettek a Dráva árterében, a Mattyi-tó körül, és ellátogattak a Mattyi Madár Emlékparkba. Délután a Harkányi Gyógyfürdőben pihenhették ki a hosszú séta fáradalmait, már amennyire ezt az apróbb gyerekek felügyelete mellett megtehették. Este a szálláshely elfoglalása és a vacsora elfogyasztása után a tábortűznél beszélték meg élményeiket.

 

   

 

A második napon délelőtt a Siklósi Vármúzeumot tekintették meg, sétát tettek a városban, majd ebéd után Villány felé vették útjukat, ahol a túravezető segítségével a táj szépségein túl a méltán híres magyar borvidékek egyikének, a Villányi Borvidéknek termékeivel is ismerkedhettek. A kirándulásból a szálláshelyre érkezve ezúttal nem volt mód pihenésre, mert várta már a csoportot egy néptáncos, aki  magyar és horvát táncokat tanított az érdeklődőknek. A harmadik nap délelőttjén sétahajózás részesei lehettek a Dráván, majd ebéd után a közelgő Halottak Napja okán sírdíszeket készítettünk a kirándulások során gyűjtött, nem védett termések, valamint az otthonról hozott fakarikák, zöld ágak és gyertyák felhasználásával. Az elkészített díszeket ki-ki megkapta ajándékba, és hazavihette, hogy szerettei sírján, emlékhelyén helyezhesse el.

 

A hazaindulás előtt kitöltött anonim kérdőívekből azt olvastam ki, hogy a résztvevőknek tetszett a kirándulás, a legtöbben a várlátogatást, a villányi túrát és a drávai hajózást emelték ki a programok közül. Amikor azonban azt a kérdést tettem fel, hogy miért vennének részt újra egy ilyen üdülésen, a legtöbben azt válaszolták, hogy azért, hogy együtt legyenek a családdal és a barátokkal. Bízom benne, hogy lesz még módunk hasonló programok szervezésére, és más családokat, több családot is részesíthetünk hasonlóan szép élményekben.