A Bólyi Ipari Parkkal ismerkedtünk

2018 októberében újabb tanulmányúton vettünk részt az EFOP-5.2.2-17-2017-00003 azonosító számú, Transznacionális együttműködések Dél-Baranyában című projekt keretében. Ezúttal a Bólyi Ipari Parkba látogattunk el, megfigyelni, hogyan kell, hogyan lehet megvalósítani önkormányzatként egy ilyen grandiózus beruházást. A projekt célcsoportján, a Képviselőtestület és a Kuratórium tagjain kívül, meghívtunk érdeklődő helyi és szentlőrinci vállalkozókat is, hátha ők gyakorlatiasabb szemmel, felfogással látják a tapasztaltakat.

Hárs József, Bóly polgármestere a hivatalában fogadott minket, és mintegy két órán át tartó prezentációval egybekötött előadásában mutatta be a városában megvalósult szebbnél-szebb beruházásokat, mesélt az önkormányzatuk takarékos, de a települést fejlesztő szemléletéről. A bemutató után a helyszínen, az Ipari Parkban ismerkedhettünk meg három cég munkatársaival és működésével, látogatás, bejárás során.

Megfigyeltük, hogy a terület, mely 1998-ban nyerte el az Ipari Park címet, igen kedvező adottságokkal rendelkezik, teljesen közművesített, környezetvédelmi szempontból érintetlen terület. A Bólyi Ipari Park működési területe jelenleg 16 települést érint közvetlenül, az érintett lakosok száma 11 748 fő. Hozzánk hasonlóan, azon a vidéken is jellemző az aprófalvas, falusias településszerkezet, de a környék két jelentős települése Bóly és Szederkény nagyobb lélekszámú, valamint Mohács városa is kapcsolható a projekthez, hiszen a munkavállalók egy része ott lakik. A Bólyi Ipari Park hatása átnyúlik a szomszéd Villány-Siklósi kistérségbe, ahonnan dolgozói buszjárat is érkezik a jelenlegi vállalkozásokhoz. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a térségben jelentős a német nemzetiségűek száma, a német nyelvet beszélő munkavállalók aránya, és ennek megfelelően Bóly városában két tannyelvű (magyar-német) az oktatás.

       

A meglátogatott cégek között volt 80-90 főt foglalkoztató jellemzően nagy fluktuációval működő éppúgy, mint 8-9 főnyi állandó létszámmal rendelkező családi vállalkozás. Laikusként is lenyűgöző volt a legújabb technikák alkalmazása a tökéletesen precíz gyártási folyamatokban, úgymint a vízzel-, illetve a lézervágás az acéllemezek megmunkálása során, valamint a szemmel láthatóan és értékében is tapasztalhatóan magas minőségű termékek létrehozása.

A látogatás és az eszmecsere végén minden résztvevőt vacsorával láttunk vendégül Bólyban a Kiskastély Vendéglőben.