Önkormányzati választások

Amikor a rövid ismertetőmnek nekiálltam jött az értesítés, hogy Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke a 2010. évi önkormányzati választásokat október első vasárnapjára, október 3-ára tűzte ki.

Ez a hír a körjegyzőséget nem érte váratlanul, mivel már az országgyűlési választások után megkezdődtek az előkészületek a helyhatósági választásokra, nevezetesen a szavazókörök kialakítása, a kisebbségi választói névjegyzékben való felvételi kérelmek fogadása, határozattal való regisztrálása, hetenkénti jelentések az országos központba.    Mindenkit érdekelt, hogy az új törvényi változás alapján a községekben hány képviselői mandátum lesz, mivel az országos lakossági véleményeket hallgatva kevesebb létszámú képviselővel is meg lehet oldani az önkormányzati feladatokat.Nos, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L.tv. 4. §-a módosította (csökkentette) az egyéni listán (korábbi elnevezéssel: kislistán) megválasztható képviselők számát, amelynek megállapítását természetesen törvényes keretek között a helyi választási iroda vezetőjének hatáskörébe utalta.A fentiek figyelembe vételével a körjegyzőséghez tartózó három községben a 2010. október 3-ai választásokon a képviselők száma az alábbiak szerint alakul:

Királyegyházán 6 fő, Gyöngyfán 4 fő, Sumonyban 4 fő képviselő intézheti az önkormányzati feladatokat, élükön a polgármesterekkel.