A cementgyár tájékoztatója

A 2017. február 9-én tartott összevont – nyolc település: Királyegyháza, Szabadszentkirály, Gyöngyfa, Sumony, Szentdénes, Velény, Gerde és Pécsbagota képviselőtestülete részvételével – testületi ülésre meghívásunkra körünkbe érkezett a LafargeHolcim Királyegyházai Cementgyárának marketing kommunikációs vezetője, Zadravecz Zsófia és a gyárigazgató, Mikita István.

 

Miután Grím Ferenc, Királyegyháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket, a cementgyár vezetői egy prezentációval egybekötött tájékoztatást adtak a gyár működéssel eltelt öt évének jelentősebb eseményeiről és adatairól, valamint beavattak minket a következő évre és hosszabb időintervallumra szóló terveikbe is.

 

Zadravecz Zsófiától megtudhattuk, hogy a gyár életében jelentős mérföldkövek voltak az utóbbi két esztendőben a Lafarge és a Holcim cégek egyesülése, valamint az Európai Üzleti Modell, az EBM bevezetése. Minden évben részesültek valamilyen elismerésben: 2012-ben Építőipari Nívódíjban, 2013-ban CSR Hungary Díjban. 2014-ben a Baranyai Megyei Környezetvédelmi Díjat kapta meg a gyár, 2015-ben a Baranya TOP 100 9. helyezését érték el, 2016-ban pedig Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kaptak. A bemutatás során érdekes adatokat is megosztottak velünk. A gyár munkatársai az elért üzleti sikerek érdekében tett utazások során mintegy hárommillió kilométert autóztak, ami annyit tesz, mintha 72-szer megkerülték volna a Földet. A Királyegyházai Cementgyárban a magyar beszállítók aránya több mint 87 százalék, az öt év alatt összesen több mint 1600 önkéntes órát tevékenykedtetek a dolgozóik – ezek mindegyike fizetett munkaidő volt –, közel 200 esemény volt a gyár területén és 3120 látogatót regisztráltak.

 

Mikita István elmondta, hogy jelenleg 140 munkavállaló dolgozik a gyárban, ebből 25 fő a gyár közvetlen környezetéből érkezik, legnagyobb arányban Királyegyházáról, de van munkavállaló Szabadszentkirály, Sumony és Gerde községből is.

 

A termelés mértékének növekedésével arányosan csökkent az egy tonna cementre jutó széndioxid kibocsátás mértéke. További eredményeket várnak a biomassza projekttől, melynek keretében olyan növényeket szeretnének termeszteni, melyek életükben megkötik a széndioxidot, később pedig fűtőanyagként használhatók fel. A termelés fokozódásával és az öt év alatt tett környezetvédelmi intézkedésekkel jár a fajlagos energiafelhasználás csökkenése is. Az éves árbevétel meghaladja a 11 milliárd forintot.

 

Zadravecz Zsófia örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt évben is sok közösségi program részese lehetett a cementgyár Királyegyházán és a térségben. Ezek közül kiemelte az Együtt gyermekeinkért jótékonysági futóversenyt, mely jó példája a gyár, Szentlőrinc városa és Királyegyháza együttműködésének. Segítségünkre voltak és velünk együtt szórakoztak a cementgyár önkéntesei a kézműves játszóházakban, a gyereknapon, a falunapon és több más kisebb-nagyobb rendezvényen is. A következő évben 650 önkéntes órát szeretnének teljesíteni, továbbra is megszervezik évi két alkalommal, nyár elején és ősszel a nyílt napokat, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. A gyárban történtekről és a gyárral kapcsolatos információkról nyújt híradást továbbra is a kéthavonta megjelenő Kikelet Magazin. Faültetési programot is el kívánnak indítani. Egyik újdonság lesz a hetedik és nyolcadik osztályos általános iskolás és a középiskolai diákok részére a pályaorientációs nap, program megszervezése, melynek keretében arra szeretnék ösztönözni a diákokat, hogy olyan szakmákat sajátítsanak el, melyekkel itt helyben, a gyárban tudnak majd elhelyezkedni. Másrészt a kapcsolatépítést tervezik szolgálni, fejleszteni a régiós léptékben tervezett kőműves szakmai nap megvalósításával is az idei évben.